ANNONS

Klartecken för nya moskén

Moskén är ritad av arkitektkontoret Spridd, och ska harmoniera med miljonprogramsbebyggelsen intill.
Moskén är ritad av arkitektkontoret Spridd, och ska harmoniera med miljonprogramsbebyggelsen intill.
Moskén ska ligga i Rinkebysvängen och bli ett landmärke mot E18.
Moskén ska ligga i Rinkebysvängen och bli ett landmärke mot E18.
Nu har den nya moskén i Rinkebysvängen fått klartecken av kommunen – men det kan ändå dröja länge innan spaden är i jorden. Pengar är ett återkommande problem för moskébyggena i Järvaområdet – och församlingen behöver samla in drygt hundra miljoner.
ANNONS

Den nya moskén ska uppföras vid kanten till E18, nära loftgångshusen på Rinkebysvängen, som utgör en välkänd silhuett i nordvästra Stockholm.

Själva bönesalen ska ligga på övervåningen, medan bottenplanet ska inrymma restauranger, gym och andra offentliga lokaler. Hela byggnaden ska ligga på snedden så att den pekar i riktning mot islams heliga stad Mecka.

Moskén är ritad av arkitektkontoret Spridd, och tänkt att smälta in i den omkringliggande miljonprogramsbebyggelsen. Fasaden mot E18 och minareten påminner om loftgångshusen med sina hisschakt.

– Det är väldigt medvetet. Vi jobbar mycket med ombyggnad och nybyggnad av miljonprogrammen, och vill symbolisera de kvaliteter som finns där. Det här är ett viktigt exempel på det, säger Klas Ruin, arkitekt på Spridd.

Byggherre för moskén är Islamiska kulturcentret i Rinkeby, som är en av flera muslimska församlingar i Järvaområdet. Den nya moskén beräknas kosta drygt hundra miljoner kronor att bygga, och några sådana pengar har församlingen inte ännu.

– Vi har inte så mycket, men vi har bedrivit insamlingar under alla år som ansökningen har pågått, säger Mohammed Awil, ordförande för Islamiskt center i Rinkeby.

Under den kommande tiden ska medlemmarna få möjlighet att bidra till bygget genom autogiro, och församlingen ska också besöka andra moskéer runt om i Sverige och övriga Norden för att be om ekonomiskt stöd.

Mohammaed Awil betonar att stora donationer från utlandet inte är aktuella.

– Målet är att hitta pengarna i Sverige och Norden. De ska komma från folket, säger Mohammed Awil.

ANNONS

Att det kan ta sin tid att få ihop pengarna är han helt införstådd med.

– Man vet aldrig. Två-tre år framåt, gissar Mohammed Awil.

Moskébyggen blir ofta liggande i flera år efter beslut i byggnadsnämnden. Islamiska förbundet i Järva har haft bygglov för sin moské i Rinkeby allé sedan 2011, men blev nyligen tvungna att ansöka om förnyat bygglov eftersom bygget inte kommer i gång.

– Det är finansieringen som vi fortfarande brottas med, säger Ibrahim Bouraleh, ordförande för Islamiska förbundet i Järva.

Enligt honom har församlingen nu fått ihop 70 procent av de pengar som behövs för att bygga moskén. Till skillnad från Islamiskt kulturcenter tar Islamiska förbundet i Järva emot stora donationer från affärsmän i gulfstaterna.

– Men de vill inte ha något i gengäld och ställer inga krav på oss, säger Ibrahim Bouraleh.

I Husby har det planerade moskébygget försenats av en segdragen konflikt inom församlingen. På sin hemsida skriver Husby islamiska kulturcenter att moskén ska byggas, men att rättsprocessen mellan församlingens gamla och nya styrelse har gjort slut på pengarna, och att bygget inte kan komma i gång förrän den processen är avslutad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.