ANNONS

Klartecken för sex nya hvb-hem

De senaste månaderna har de styrande politikerna i snabb takt beviljat permanenta och tillfälliga bygglov till sex hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Moderaterna har motsatt sig alla utom ett.
ANNONS

För att klara flyktingmottagandet använder sig Haninge kommun bland annat av fem hvb-hem i Haninge, två i kommunal regi och tre i enskild. Nu har politikerna i plan- och byggutskottet gett tillfälliga och permanenta bygglov till ytterligare sex privata aktörer som vill starta hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn i Söderby, Jordbro, Tungelsta, Vega och Västerhaninge. De flesta handlar om större villor som ska byggas om.

På en del håll har detta väckt oro bland grannarna. I Tungelsta startades en namninsamling och kommunen fick in 135 negativa synpunkter inför att beslutet skulle fattas. Även det planerade boendet i Västerhaninge har väckt oro.

Sven Gustafsson (M), det trehövdade utskottets ende oppositionspolitiker, har motsatt sig i stort sett samtliga beslut. Bara det planerade hvb-hemmet inom Haninge bostäders bestånd i Jordbro tycker han är okej.

– Bara för att det är hvb-hem så har man inte carte blanche att ändra användningen i byggplaner för boende. Man måste väga in de olägenheter som grannar kan uppfatta att en förändrad användning kan föra med sig, säger han.

Utskottets ordförande Göran Svensson (S) menar dock att man faktiskt inte ändrat någon användning, eftersom ett hvb-hems huvudsakliga syfte är just boende.

– Vi ser inga hinder för att bevilja de här privata aktörerna bygglov eller tillfälliga bygglov. Vi kan ta hänsyn till grannars synpunkter om dessa är relevanta för bedömningen enligt plan- och bygglagen. Att som granne bara vara allmänt emot hvb-hem räcker inte, säger han.

För närvarande har Haninge kommun ansvar för cirka 240 ensamkommande barn. Av dem befinner sig det stora flertalet utanför kommunens gränser, cirka 15 procent till och med utanför länsgränsen.

– Det här kan innebära att vi kan omplacera barn som befinner sig i andra kommuner. Det är en fördel, särskilt om de bor på hvb-hem som inte fungerar så bra, säger Göran Svensson.

ANNONS
Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.