”Dylan, är det nervöst att träffa kungen?”

Klass 2c i Björkhagens skola har skrivit brev till Bob Dylan som fått Nobelpriset i litteratur., men inte kommenterat äran.
Här är klass 2c i Björkhagens skola, som har skrivit brev till Bob Dylan och undrar hur han mår med tanke på att han inte kommenterat nobelpriset. ”Vi tror att du blev glad av att få priset. Nu blir du kändis! Hur känns det?”, står det i brevet.
Här är klass 2c i Björkhagens skola, som har skrivit brev till Bob Dylan och undrar hur han mår med tanke på att han inte kommenterat nobelpriset. ”Vi tror att du blev glad av att få priset. Nu blir du kändis! Hur känns det?”, står det i brevet. Här barnens porträtt av artisten
Här är klassens porträtt av Bob Dylan, som blev ett tema på lektionerna efter att artisten utsågs till Nobelpristagare i litteratur. De har också skrivit brev och hoppas att han vill besöka skolan.
Bob Dylan är Nobelpristagaren, som ännu inte sagt ett ljud om det fina priset. 
Klass 2c i Björkhagens skola har skrivit brev till stjärnan och bjudit in in honom till skolan.
– Vi vill veta varför han inte pratar. Han kanske är lite blyg och rädd för att prata inför så många, funderar Mina Malagón.

Blyghet är däremot inget som går att spåra bland åttaåringarna i det här klassrummet på Björkhagens skola. Nästan alla viftar med handen för att få svara på varför klassen har skrivit brev till Nobelpristagaren Bob Dylan.

– Vi vill att han ska komma hit och veta hur han mår. Vi vill övertyga honom om att ta emot priset, förklarar Tyra Isaksson.

På stora tavlan längst fram i klassrummet hänger foton av artisten, som varje elev sedan färgstarkt tolkat till ett eget Dylan-porträtt bredvid. Drömmen är att Bob Dylan hälsar på klassen.

– Vi ska fråga om han kan komma hit till Björkhagens skola, berättar Benjamin Roberts Trygger.

Klassen har tidigare läst texter av Nobelpristagaren Tomas Tranströmer och även skrivit egna dikter som hänger på väggen nu. De beskriver i brevet hur de tänker kring skrivandet: ”Man liksom säger en massa ord och man kastar om dessa, sätter ihop, gör små rader och så kan man få Nobelpris. Vi kanske får det också”.

– Vi har alla skrivit ord som hamnat i en enda stor dikt, förklarar Edith Westman.

Kanske är det just klassens dikter, som också skickas med i brevet, som kan locka Bob Dylan att hälsa eleverna på Björkhagens skola när han väntas komma till Stockholm för att ta emot priset.

”Du kan komma till oss och äta lunch, Lärry gör bästa skolmaten i hela världen. Men vår fröken brukar också tvinga folk att berätta om deras jobb när de kommer. Om du inte har något jobb kan du bara hitta på”, står det också i brevet.

Hur ska ni hitta rätt adress till den hemlighetsfulla stjärnan som gömmer sig från all uppmärksamhet?

– Vi skickar till några olika ställen och några är närmare än andra, till Akademien och Amerikanska ambassaden, till adressen ”Bob Dylan, USA” och olika bekanta i USA som vi vet kanske skickar vidare till honom, förklarar lärare Lili Kapper, som tycker det är viktigt ta in omvärlden i klassrummet och uppmuntra kreativt problemlösande.

Fotnot: Läs klassens tänkvärda och frågvisa brev Bob Dylan här intill.

Fakta

Läs klassens brev till Bob Dylan

Hej Bob Dylan!

Grattis till Nobelpriset!

Vår fröken har sagt till oss att du inte hört av dig. Vi tror att du är någonstans där man inte har TV eller bra signal. Eller så vill inte du bli fotograferad!

Vi tror att du blev glad av att få priset. Nu blir du kändis! Hur känns det?

Vi tror också att du kanske sitter i trädgården och undrar vad du ska göra av hela 8 miljoner. Vi har en idé. Eller kanske två: låt oss tillsammans bygga upp Haiti och Florida som nu drabbats av orkanen. Och köpa poliovacciner på UNICEF.

Vi trodde att du är kanske nervös av att träffa vår kung, men oroa dig inte för det! Han är en vanlig människa! Och han ska bara ge dig en medalj.

Vår klass arbetar med Tomas Tranströmers dikter men nu ska vi läsa och sjunga dina också. Säg till om du vill komma och träffa oss. Du får sjunga med om du inte är nervös.

Några av våra föräldrar säger att du är deras idol. De vill säkert träffa dig också. De kanske klättrar till fönstret med stege och köar hela natten för att få plats

Vi skriver dikter också. Man liksom säger en massa ord och man kastar om dessa, sätter ihop, gör små rader och så kan man få Nobelpris. Vi kanske får det också.

När man läser dikter ska man tala långsamt och pausa och så fastnar det i hjärtat.

Vi vet att det är många som vill vara kompisar med dig nu och att du hinner inte svara på vårt brev. Men vi hoppas ändå.

Vet du att de letar efter dig? Och vill att du ska säga tack eller att du inte trodde att du kan få priset men du kan säga precis vad du känner.

Några av oss tror att du har svårt att sitta i Stadshuset och är orolig för Nobelmiddag. För att det är trångt och mycket folk. Du kan be om ett eget rum kanske där du kan vila lite och sedan komma tillbaka.

Du kan  komma till oss och äta lunch, Lärry gör bästa skolmat i hela världen. Men vår fröken brukar också tvinga folk att berätta om deras jobb när de kommer. Om du inte har något jobb kan du bara hitta på.  Sedan kommer vi att fråga dig hur gammal du är. Det brukar vi fråga.

Fröken säger att litteraturpristagare brukar gå till Rinkeby  och att du kanske inte hinner till oss men vår fröken kanske kan ha fel ibland. Vad tror du?

Vi vill gratulera dig och skickar våra dikter som vi skrivit tillsammans under hösten.

Ta med dig varma kläder när du kommer till Sverige, det är lite kallt!

Om någon vill ge dig surströmming till frukost säg att du gillar bättre köttbullar. Lita på oss!

Välkommen till Sverige!

Alla vi elever i klass 2c Björkhagens skola, Stockholm

8 år gamla”

Källa: Lärare Lili Kappar, Björkhagens skola, Stockholm