Klassikern klår prinsess-semlan

Jonas Björk, ägare av Bageri & Konditori Kardemumma i bland annat Enebyberg.
Jonas Björk, ägare av Bageri & Konditori Kardemumma i bland annat Enebyberg.
Klassisk semla.
Klassisk semla.
Prinsess-semla – vetebulle med jordgubbssylt, vaniljkräm och grädde. Klädd i marsipan.
Prinsess-semla – vetebulle med jordgubbssylt, vaniljkräm och grädde. Klädd i marsipan.
Karlsbadersemla – bakad på karlsbaderdeg.
Karlsbadersemla – bakad på karlsbaderdeg.
Wienersemla – med mandelmassa i grädden.
Wienersemla – med mandelmassa i grädden.
Prinsess-semlan har kommit till Danderyd – men det är fortfarande den traditionella semlan som är populärast.
– Folk tycker att det är väldigt roligt att titta på den, men de flesta köper helst den klassiska, säger Jonas Björk, ägare av Bageri & Konditori Kardemumma.

Semmelwrap, semmelpizza och rawfood-semla… Ja, listan över de olika semmelvarianterna kan nästan göras oändlig.

Årets stora snackis är prinsess-semlan – som är en vetebulle med jordgubbssylt, vaniljkräm och grädde, där bullen är klädd i marsipan. En mix mellan en prinsessbakelse och en semla helt enkelt.

Kommit till Norrort

Och den uppmärksammade sötsaken går att få tag i även i Norrort – på  Bageri & Konditori Kardemumma – som finns i Enebyberg, Täby och Upplands Väsby.

– Vi såg att någon lagt upp att de gjort den, och då bestämde vi oss för att haka på. Det går så otroligt snabbt med informationsflödet i dag, det gäller att hänga med, säger Jonas Björk.

Men trots att prinsess-semlan slog ner som en gräddig bomb i svenska medier är det ändå den traditionella semlan som Danderydsborna suktar efter mest.

– Folk tycker att det är väldigt roligt att titta på den, men de flesta köper helst den klassiska. Vi har ju en hel rad olika semlor. Många väljer däremot minisemlan – som är en mindre variant av den traditionella semlan, säger Jonas Björk, som avslöjar att han personligen är svag för just klassikern.

Släpper hemlig semmelnyhet

Svenskarnas semmelsug börjar tidigt – redan i november frågar folk efter bakverket, enligt Jonas Björk.

– Men jag brukar svara att vi ska köra ut lite lussebullar först. I år började vi med semlorna i början av januari. Efter själva semmeltisdagen klingar efterfrågan av nästan direkt. Det är lite som att stänga av en kran, säger han.

Just därför släpper Kardemumma en semmelnyhet veckan efter fettisdagen, för att locka nyfikna kunder. Men trots att Mitt i:s reporter lirkar vill han inte avslöja vad det blir.

– Jag kan säga så mycket som att det blir en mindre variant av något. Som även de som inte tycker så mycket om semlor kan gilla, säger Jonas Björk och ler hemlighetsfullt.

Missa inte Mitt i:s test, av några av Kardemummas semlor, här under!

Fakta

Mitt i testar fyra av Kardemummas semmelvarianter

  1. Klassisk semla – Panelens favorit
    Utseende: Fin och klassisk semla.
    – Smak: Klassisk och god semla. Inte för söt, med en luftig bulle. Gott med lite bitar i mandelmassan.”En bra hetväggssemla”.
  2.  Karlsbadersemla – god tvåa
    Utseende: Väldigt snygg och stilren. Vissa i panelen tycker att det här är den finaste semlan i testet.
    – Smak: Väldigt god. Bullen neutraliserar allt det söta. Men panelen saknar kardemumma.
  3. Wienersemlan – lite för mycket av allt
    – Utseende: Ser inte ut som en semla, känns konstigt med pappret under. ”Nästan lite ful”.
    – Smak: Doftar gott, men är ingen hit. Kanske något för den som tycker om väldigt mycket grädde.
  4. Prinsess-semlan – hamnar i botten
    – Utseende: Panelen tycker att den är väldigt fin och söt att titta på, men att det känns lite som att den ”utger sig för att vara semla, fast inte är det”.
    – Smak: Semlan som faller panelen minst i smaken. För mycket marsipan till så lite bröd – blir väldigt sött. ”Passar kanske för den som inte tycker så mycket om semlor”.