Min lokala hjälte

Klassisk biograf på Östermalm stänger

Biografen Park på Sturegatan.
Stänger i september.
Skandiabiografen är nu enda kvarvarande singelbiograf i SF:s regi.
Skandiabiografen är nu enda kvarvarande singelbiograf i SF:s regi.
Den anrika biografen Park på Sturegatan i Stockholm stängs den 30 september 2017 och lokalen övergår till annan verksamhet, det går SF ut med i dag.

Orsaken till stängningen är hyreshöjningar som aviserats tidigare kombinerat med ett stort renoveringsbehov och ökade kostnader.

– Biografen Park har med åren förlorat sin dragningskraft på publiken. Foajén är för liten för att fungera vid uthyrning till evenemang och biografen saknar nödvändig tillgänglighetsanpassning i form av hissar och dylikt, säger Maria Skoglund, VD på SF Bio.

I ett pressmeddelande skriver SF att det i princip är omöjligt att driva en biograf som bara har en duk, och att det i stället är de större biokomplexen som drar publiken. Singelbiografernas öde är sedan länge beseglat, heter det dramatiskt i utskicket.

– Naturligtvis är det tråkigt att behöva stänga Park. Men vi utvecklar hellre nya moderna anläggningar än att hålla omoderna biografer vid liv, säger Maria Skoglund.

Nu är Skandia på Drottninggatan den enda kvarvarande singelbiografen som drivs i SF:s regi. Biografen invigdes 1923 och är formgiven av den berömde arkitekten Gunnar Asplund.

Biografen Park med sina 707 sittplatser och bara en salong är ett klassiskt inslag i gatubilden och ljuset från neonskylten har kastat sitt röda sken över Sturegatan sedan 1941.

Vad som kommer att hända i lokalerna efter att Park stängts återstår att se.

Rättar: I artikeln stod det tidigare att Skandia är enda kvarvarande singelbiograf vilket inte är sant. Innanför tullarna finns även Bio Rio.