ANNONS

Klassiska Boulevard är till salu

"Vi har blivit som en familj", säger Danial Hanna om Boullans personal och stammisar.
"Vi har blivit som en familj", säger Danial Hanna om Boullans personal och stammisar.
"Boullan" har funnits i Sundbybergarnas hjärtan sedan 1941.
Nu säljs kaféet.
ANNONS

Det var en annan tid i Sundbyberg när Café Boulevard öppnade 1941. Då kunde man ta spårvagnen från Esplanaden till city, bara drygt 10 000 invånare bodde här.

Idag är ”Boullan” en klassiker, en hel del är sig likt från förr. Kondisbitarna, bullkransarna och stamgästerna. Kaféägare Danial Hanna med familj tog över för tretton år sedan. Han har sett hur stammisar svetsats samman.

– I början satt de var för sig, nu sitter de oftast vid samma bord. Särskilt ”morgongubbarna” som kommer hit för kaffe och fralla, de har lärt känna varandra under åren.

Många gäster har också blivit personalens vänner. Men nu säljs verksamheten – inte ett helt enkelt beslut.

– Jag har velat om det här fram och tillbaka i tre år. Men nu i år bestämde vi oss på allvar att lägga ut till försäljning, berättar Danial.

Orsakerna är flera – sedan ett par år finns Boulevard även i Barkarby och det blir ett ständigt flängande mellan det och Sundbyberg. Det finns personliga skäl bakom också.

– Jag var 18 när jag började här. Jag pluggade bokföring då, och vill ta upp studierna nu. Restaurangbranschen är slitsam, och det händer saker i livet. Jag vill bilda familj med min sambo. Då funkar det inte att gå upp klockan fyra på morgonen och ha 15-timmarsdagar.

Han hoppas att Boullan lever vidare med en ny ägare, också för att bagarna ska fortsätta förse kaféet i Barkarby med bröd och godsaker. Några intressenter finns, men inget är klart.

– Jag tycker och jag hoppas att konceptet ska bevaras. Att inte fortsätta med kafé, eller att inte behålla namnet, vore osmart. Alla vet vad Boulevard är. Det här gamla, mysiga, det är det folk vill ha. Samtidigt kan jag inte tvinga någon att göra något. Och jag vill gå vidare med mitt, säger Danial.

ANNONS

– När vi tog över behöll vi mycket. Tidigare ägaren hade kommit på flera bakverk, som Affes kalaskrans, Everttårta och Boullankakan. De var självklart för oss att ha kvar.

Känns det sorgligt att lämna Sumpan?

– Sorgligt… de känslorna kommer nog sen när jag lämnat. Vi som jobbat länge har blivit som en familj, och jag tycker väldigt mycket om många kunder.

Hur tycker du att Sundbyberg förändrats under åren?

– När vi kom hit kunde man knappt se från ena sidan Sturegatan till den andra, det var fullt med folk. Men det fanns få kaféer, bara Brödboden och Café Cino så folk köade ju här utanför! Idag är det tvärtom, en massa kaféer men folktomt på gatorna. Och fika har blivit dyrt. Vi har alltid kört kaffe och fralla för 25 kronor, tills en gäst sa åt oss att höja priset.

Berätta en fin stammishistoria.

– Det var en av våra stamgäster som gick bort för ett tag sedan, då hade vi begravningsfikat här. Alla hans vänner var ju här. Efteråt fick man höra att ett ljus slocknade vid ”hans” bord, jag vet inte om det stämmer.