Amanda säljer hundratals semlor – varje dag

Amanda Nehro, på Vivels, började baka semlor redan vecka ett. "Kunderna frågar efter dem".
Amanda Nehro, på Vivels, började baka semlor redan vecka ett. "Kunderna frågar efter dem".
Wienersemla, kaffesemla och vegansemla. På Vivels konditori vid Brommaplan serveras olika sorters fettisdagsbullar. Men för Amanda Nehro, butiksansvarig, vinner den klassiska varianten.
– Jag kör på hetvägg, säger hon.

Trots att semmeldagen inte infaller förrän den 5 mars så har bakverken sålts ända sedan årets första vecka på Vivels. Amanda Nehro, butiksansvarig, märker tydligt av en trend i att semlorna äts tidigare och tidigare.

– Kunderna kom redan vid jul och sa att de måste ha semlor och nu är det semlor överallt, säger hon.

100 semlor om dagen

I fjol bakades 50 000 semlor på Vivels stora bageri i Ulvsunda.

I januari säljer konditoriet 100 semlor om dagen, alla bakas de i det stora bageriet i Ulvsunda. Sedan ökas takten successivt fram till semmeldagen.

– Förra året bakades 50 000 semlor där, det är helt galet mycket, säger Amanda Nehro.

”Klassiskt är det bästa”

Amanda Nehro på Vivels kafé vid Brommaplan.

Amanda Nehro på Vivels konditori vid Brommaplan. Foto: Ida Leveby Andersson.

Mest säljer den traditionella semlan, men den får konkurrens av såväl vaniljsemlan, där mandelmassan har bytts ut mot vaniljkräm, wienersemlan och vegansemlan med sojagrädde. Amanda Nehro testar alla men gillar hetväggen mest.

– Klassiskt är det bästa! säger hon.