Klassiska semlan gäller i Värmdö

Helene och Therese Delselius är själva storätare av semlor, bara mandelmassan är krämlig och grädden nyvispad.
Helene och Therese Delselius är själva storätare av semlor, bara mandelmassan är krämlig och grädden nyvispad.
Enkätfråga: Hur vill du ha din semla?  Gunnel Finér, 73, Evlinge:  - Mandelmassan ska vara mjuk och flyta ut över bullen, som inte får vara stabbig. Och det ska vara mycket grädde. Jag älskar semlor, tyvärr! I år tänkte jag att jag inte skulle tjuvstarta, men jag lyckades inte!
Enkätfråga: Hur vill du ha din semla? Gunnel Finér, 73, Evlinge: - Mandelmassan ska vara mjuk och flyta ut över bullen, som inte får vara stabbig. Och det ska vara mycket grädde. Jag älskar semlor, tyvärr! I år tänkte jag att jag inte skulle tjuvstarta, men jag lyckades inte!
Charlie Petrelius, 24, Sandhamn:  – Jag gillar inte semlor, för jag gillar inte mandelmassa. Därför köper jag aldrig några. Grädde gillar jag däremot!
Charlie Petrelius, 24, Sandhamn: – Jag gillar inte semlor, för jag gillar inte mandelmassa. Därför köper jag aldrig några. Grädde gillar jag däremot!
Stefan Sankara, 55, Djurhamn:  - Råvarorna ska vara ekologiska. Mjölet ska vara malt i stenkvarn, av säd som inte genomgått förkortningsprocess. Mandelmassan ska vara gjord med råsocker. Grädden ska också vara ekologisk, förstås.
Stefan Sankara, 55, Djurhamn: - Råvarorna ska vara ekologiska. Mjölet ska vara malt i stenkvarn, av säd som inte genomgått förkortningsprocess. Mandelmassan ska vara gjord med råsocker. Grädden ska också vara ekologisk, förstås.
Nalle Zacharek spritsar grädde över mandelmassan.
Nalle Zacharek spritsar grädde över mandelmassan.
Några semmelsmoothies finns det inte på Värmdö, och inte heller wraps. Värmdös bagerier satsar på den klassiska semlan. Idag, på fettisdagen, bakar de tusentals.

– Fettisdagen är konditoriernas nationaldag, säger Helen Delselius.

Det är tidig förmiddag i Systarna Delselius café och konditori i Grisslinge. Ännu en plåt med kardemummadoftande, släta bullar har gräddats i en av bageriets ugnar.

Med van hand skär bagaren Nalle Zacharek toppen av dem, lägger på ett lager mandelmassa och spritsar grädde över. Så sätter han raskt på hattarna igen, och siktar över florsocker.

– Jag kan göra hundratals semlor på en dag, men tröttnar inte på dem. Mest gillar jag dem med wienerdeg, de är så frasiga. Och så får det inte vara för mycket mandelmassa, säger Nalle Zacharek.

Så snart semlorna är klara tar han och hans kolleger upp dem till konditoriet. Där går de snabbt åt, till systrarnas Delselius glädje.

– Semlorna är det vi lever på under vintersäsongen, som är en tuff period för oss. De ska vara perfekta och de får absolut inte ta slut, säger Therese Delselius med eftertryck.

Idag, tisdag, är det fettisdagen och då laddar bagarna förstås upp rejält. Hos Systrarna Delselius bakar sju bagare över 4000 semlor på ett dygn, att jämföra med 400-500 en vanlig helg. Redan klockan 3 på morgonen kliver den förste bagaren in i bageriet.

– Fettisdagen är konditoriernas nationaldag. För oss är det en lika viktig högtid som julen. För kunderna är den också viktig. Vi lever i en så modern värld, med så många tokerier, att folk får ett ännu större behov av att hålla fast vid traditioner, säger Helen Delselius.

I systrarna Delselius disk dignar framför allt av klassiska semlor, men också wienersemlor och semlor med vaniljkräm i stället för mandelmassa, med tanke på allergiker och dem som inte gillar mandelmassa.

Modeflugor letar man däremot förgäves efter. Semmelwrapen föll inte systrarna på läppen och årets nyhet – semmelsmoothie – rynkar de förskräckta på näsan åt.

– Usch, varför förstöra någonting som är så gott! utbrister Helen Delselius.

Andra bagerier i Värmdö går på samma linje.

– Förra året hade vi semmelwraps. Folk var lite nyfikna på dem, men gick sedan snabbt tillbaka till den klassiska semlan. Därför kör vi dem rakt av i år, säger Jenny Nilsen Petterson, som driver Café Sasta i Mölnvik.

Hos Delselius konditori i Gustavsberg och i Stavsnäs hembageri hittar man också bara klassiska semlor. Det är helt enkelt den de allra flesta semmelätare vill ha. Och att kärleken till semlan kan vara stark bekräftar väl denna sanna historia:

– Våra mest långväga stamkunder är en Värmdöfamilj som bor i USA nu. De har en pilot i bekantskapskretsen och han kommer hit varje år för att flyga över semlor till dem. Han brukar be oss att förpacka dem väl, säger Helen Delselius och skrattar.

Fakta

Så här många semlor bakas på fettisdagen

Systarna Delselius i Grisslinge: Drygt 4000.

Delselius konditori i Gustavsberg: 4000–5000.

Café Sasta i Mölvik: 120-140.

Stavsnäs hembageri: 600–1 000.