Min lokala hjälte

Klassiska skulpturer får konkurrens av skrotkonst

Anni Petré Tjerngren, som driver Antikboden, är en av arrangörerna till Västertorps skulpturtävling.
Anni Petré Tjerngren, som driver Antikboden, är en av arrangörerna till Västertorps skulpturtävling.
I vår kommer nya skulpturer att dyka upp i Västertorps centrum.

För andra året i rad anordnar lokala handlare en skulpturtävling för både vuxna och barn.

Tävlingsbidragen ska vara gjorda av återvunnet material och så ska de på något sätt anknyta till Västertorps skulpturpark.

– Det är bara att låta fantasin flöda fritt. Det enda vi inte vill är att tävlingsbidragen är gjorda av saker som riskerar att bli gamla, till exempel matvaror eller is som smälter säger Anni Petré Tjerngren, ägare till Antikboden i Västertorp och en av initiativtagarna till tävlingen.

– Förra året var bidragen tillverkade av allt från skurmoppar till elkablar.

När tävlingen anordnades förra året kom det in åtta bidrag i vuxenklassen och lika många i barnklassen. Det här året har arrangörerna utökat tävlingen till tre olika klasser: en för vuxna, en för barn som vill tävla individuellt och en för barngrupper.

– Vi insåg att det kunde bli lite orättvist med bara en kategori för barn, eftersom till exempel förskolebarnen som gör ett bidrag i grupp har fler föräldrar som kan rösta, säger Anni Petré Tjerngren.

Hon berättar att det redan har varit flera som kommit in i hennes butik och hämtat tävlingsregler. Den sista april ska alla skulpturer vara inlämnade, vuxenbidragen hos Antikboden och barnbidragen hos butiken Jag Leker Träd.

– Det är jag, Pia Tjernell från Piggelina, Åsa Forss från Jag Leker Träd och Elisabeth Hallgren, som är keramiker, som håller i tävlingen.

När alla skulpturer är inlämnade kommer de att ställas ut i våra skyltfönster och sedan får man rösta. Västertorp har Stockholms största bestånd av skulpturer i stadsmiljö. I dag finns det 21 fristående skulpturer i stadsdelen.

Under Västertorps vårmarknad får skulpturerna ett tillfälligt tillskott när de vinnande bidragen i tävlingen kommer att ingå i skulpturvandringen.

– Det vore ju roligt om skulpturerna kunde få stå hos stadsdelsförvaltningen efteråt, men det har vi inte frågat om ännu, säger Anni Petré Tjerngren.

Fakta

Skulpturparken i Västertorp

Räknas som Stockholms största bestånd av skulpturer i stadsmiljö.

Initiativtagare till statyparken var Fritz H. Eriksson, direktör för bolaget som sålde markområdet som i dag är Västertorp till Stockholms stad.

16 av skulpturerna donerades i samband med invigningen av Västertorp 1955.