ANNONS

Klassiska Väsbyhus rustas upp

Pensionärerna ska nu få tillgång till Karlsro.
Pensionärerna ska nu få tillgång till Karlsro.
Stora Vilunda har stått oanvänd i flera år.
Stora Vilunda har stått oanvänd i flera år.
Tärdgårdsmästarbostaden i Sättra.
Tärdgårdsmästarbostaden i Sättra.
Baksidan på Stora Vilunda.
Baksidan på Stora Vilunda.
Inne i Karlsro.
Inne i Karlsro.
Stora Vilunda och Karlsro rustas nu upp för att bli mer tillgängliga för allmänheten.

Nya planer finns också för trädgårdsmästarbostaden i Sättra.

– Viktigt för Väsbys identitet, säger Roland Storm.
ANNONS

Både Karlsro och Stora Vilunda är viktiga bitar i Väsbys historia. 1903 flyttade Anton Tamm, grundare av Wäsby verkstäder och på sätt vis hela det moderna Väsby, in på Stora Vilunda. Men den ståtliga 1700-talsherrgården i centrala Väsby har de senaste fem åren stått helt tom. Musikskolan var den senaste hyresgästen.

Men nu ska Stora Vilunda få nytt liv. En utvändig renovering är redan klar och bygglov för renovering inomhus är inskickat. Huvudsakligen ska huset användas för dagligverksamhet med konstnärlig inriktning. Dagligverksamheten ska förhoppningsvis också få möjlighet att driva ett enklare kafé.

– Ett av husets rum blir ett lokalhistoriskt rum. Där kan vi visa Anton Tamms egna fotografier och gamla föremål från Wäsby verkstäder, Metallverken och Optimus, säger lokalhistorikern och politikern Roland Storm (VB) som länge engagerat sig för att bevara de äldre husen i Väsby.

Även på Runbysidan sker betydande förändringar i Villa Karlsro från 1905. Kommunen köpte för ett par år sedan huset av den tidigare privata ägaren. Nu ska pensionärsföreningar få tillgång till huset som kompensation för att de blir av med sina nuvarande lokaler i Järnvägsparken.

– Huset är helt i original och varken ombyggt eller tillbyggt. Det finns också några äldre uthus och en stor trädgårdstomt som föreningarna kan ta hand om, säger Roland Storm.

Tidsplanen för både Stora Vilunda och Karlsro är att de ska vara klara för användning till tidig höst.

Ytterligare ett klassiskt, och mycket omdiskuterat, Väsbyhus kan komma att få en ansiktslyftning. Det handlar om Trädgårdsmästarbostaden i Sättra som för några år sedan hotades av rivning.

I veckan ska Svenska byggnadsvårdsföreningen titta närmare på huset. Föreningen ger kurser i husrenoveringar och eventuellt kan Sättra-bostaden bli ett lämpligt objekt för kommande utbildningar.

– Det är sällan den här typen av objekt finns i Stockholmsområdet så därför tycker föreningen att det är extra intressant. Då kan kursdeltagarna åka hem emellan och renoveringsprojektet kan pågå över längre tid, säger Roland Storm.

ANNONS

Trädgårdsmästarbostaden ingick också i den medborgardialog om Kairo och Sättra som avslutades tidigare i år. Där fanns förslag på både café och restaurang i den gula träkåken.

Roland Storm tycker att de aktuella renoveringarna är positiva för hela Väsby.

– Det betyder mycket för Väsbys identitet att vi kan ha kvar lite av det samhälle som byggdes upp av Anton Tamm för lite drygt 100 år sedan. Det är också viktigt att det blir allmän och publik verksamhet i husen så att fler får glädje av Karlsro och Stora Vilunda.

Hur kommer det sig att allt det här händer samtidigt?

– Delvis är det en slump. Men jag och andra har jobbat hårt med att förhindra onödiga rivningar och har lyckats få fått stopp på rivningshysterin, säger Roland Storm.

Fakta

Renoveringar för miljoner

1 110 000 kronor kostade renoveringen av taket och fasaden på Stora Vilunda. Vad anpassningen av lokal inomhus kommer att kosta är fortfarande oklart.

1 500 000 kronor kostade renoveringen av taket och fasaden på Villa Karlsro. Även där saknas uppgifter för vad hyresgästanpassningen kommer att kosta.

Källa: Upplands Väsby kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.