Klassiska Wasahof står emot tidens tand

Mycket förändras i kvarteren runt Odenplan. Små specialbutiker tynar bort och ersätts av trendigare och ölsjappen försvinner i takt med att invånarna blir mer välbeställda. Men här finns också några institutioner som ännu håller ställningarna. Däribland den väl insuttna krogen Wasahof, som öppnade redan 1899. Hit styr vännerna stegen en kväll när snöflingorna singlar ner över Vasaparken och längtan efter krogvärmen är stor.

De blir väl omhändertagna redan när de kliver innanför den solida ekdörren. En stadig matrona med flera decenniers yrkeserfarenhet i ryggen visar dem till deras bord. De har bokat i god tid. Wasahof är nästan alltid fullt.

Krogen ståtar med ett rykte som skaldjurs- och fiskrestaurang och därför väljer de skaldjursplatå Maison (619 kronor). En halv hummer, ett par havskräftor, rökta räkor, ett drygt dussin ostron av olika sorter, åtta enorma blåmusslor samt en stor hög bigorneaumusslor, sådana där som är så små att man får pilla ur dem med nål. Till detta hemvevad majonnäs, aïoli, rödvinsvinäger med schalottenlök, massor med klyftad citron och rostat bröd.

Ostronen är mycket fina. Musslorna en smula torra. Räkorna utmärkta. Hummern god, men kunde vara spänstigare. De pyttiga musslorna delikata. Vännerna, som vid det här laget hunnit smaka platå på de flesta ställen i stan, konstaterar att den ändå inte blir bättre i Stockholm.

– Men allra bäst är skaldjuren på västkusten och i Bretagne, säger Gourmé.

– Såja, säger Gourmand. Ta det lugnt nu, herr Besserwisser.

Bland förrätterna finns en klassisk silltallrik med Västerbottenost (113 kronor) som är synnerligen prisvärd och faktiskt mätta den som bara är lite hungrig med sin rejäla tilldelning av goda inläggningar: matjes, inlagd och senapssill.

Nästan allt på Wasahofs meny är beprövade klassiker. Den mycket goda råbiffen på friskt och välsmakande kött går på 151 kronor som huvudrätt, serveras med äggula, rödlök, kapris, hackade rödbetor och cornichoner.

Bouillabaisse med saffransaïoli (197 kronor) är en stor tallrik av den sydfranska soppan. Det ligger generöst med fiskbitar i och den tomatsmakande fonden är trevligt cayennepepprig.

Ankbrösten à l’orange (230 kronor) är perfekt anrättade, härligt rödrosa och saftigt med krispigt och fint skinn. Men rätten bygger på att man reducerar ihop köttsaft, smält socker och apelsinsaft till en simmig sås med koncentrerad citrus- och fågelsmak. Här är såsen emellertid tunn i såväl konsistens som smak.

Egentligen orkar de ingen efterrätt. För sakens skull blir det crème brûlée (98 kronor) till Gourmand och chokladmousse (94 kronor) till Gourmé. Brûléen är len och gräddig, men saknar vaniljprickar. Moussen har en trevlig bitter nyans av riktigt mörk choklad.

Stinna och nöjda sitter de nu och jäser. Tillvaron känns nu uthärdlig, rentav trivsam.

– Så länge sådana här ställen finns kvar kommer jag att älska Stockholm, säger Gourmé. Men om någon skulle få för sig att göra konceptkrog av Wasahof kommer jag att bli mycket, mycket olycklig.

Fakta

Wasahof

Mat: Skaldjursplatåerna är ställets specialitet, annars klassiska svenska och franska krogrätter. Miljö: Träpaneler och målningar direkt på väggarna samt en befriande frånvaro av musik. Pris: Varmrätter 132–257 kronor.

Fakta

Foto: jan ekman