Klättrade på operahuset –blev kändis i Australien

Sebastian Tovi uppmärksammades av australisk tv.
Sebastian Tovi uppmärksammades av australisk tv.
Infallet att klättra upp på operahuset i Sydney hade kunnat sluta illa. I stället blev Käppalabon Sebastian Tovi rikskänd i Australien när han slapp böter genom att skylla på ”ungdomlig dumhet”.

Det var i slutet av oktober som 20-årige Sebastian Tovi från Käppala fick för sig att klättra upp för operahuset i Sydney.

– Vi hade druckit vin på kvällen och jag och en kompis bestämde oss för att klättra upp. Det var inte så brant, jag klättrade på alla fyra mellan två segel till toppen, tio meter upp, säger Sebastian Tovi som nu befinner sig på Nya Zeeland.

Där fick vakterna syn på honom, Dessa fick snart förstärkning av ett tiotal poliser. Att klättra på operahuset är nämligen olagligt.

– Jag satt i häktet hela natten. Det kändes överdrivet när poliserna gav mig en rättegångstid men jag insåg att något skulle jag få för det jag gjort, säger han.

På rättegångsdagen lyssnade de till andra rättegångar innan det blev hans tur.

– Jag förstod vad som var bra och inte bra att säga och utefter det skrev jag ett litet spontant försvarstal, säger Sebastian Tovi.

Genom att erkänna att han varit ”ung och dum” fick han domaren att ge honom ett villkorligt straff.

– Maxstraffet var 2 000 dollar och två års fängelse, men jag behövde bara betala rättegångskostnaderna på 100 dollar. Den stora tv-kanalen Ten hade en reporter på plats och när jag höll mitt tal började hon skratta så mycket att de fick lämna salen. Jag blev intervjuad vid operahuset och samma kväll var jag på femnyheterna och i tidningen dagen efter, säger han.

Sebastian Tovis bravader är nu omskrivna på Nya Zeeland, i några tidningar i USA och i Aftonbladet, men föräldrarna på Lidingö var måttligt imponerade.

– De var inte så glada över vad jag gjort men stolta över hur jag presenterade mig under intervjun. Ena brorsan tycker att jag lagt ribban väl högt, säger han.

Klättringen är dock inget han tänker göra om.

– Jag hade väldig tur. Man lever bara en gång och det gäller att ta vara på tiden men man kanske kan göra det på ett lite lugnare sätt i framtiden, säger Sebastian Tovi, som landar i Sverige igen den 12 december.