Anna klättrar uppför kyrktornet i Sumpan

Anna Lundh ska ta sig an Sundbybergs kyrka.
Anna Lundh ska ta sig an Sundbybergs kyrka.
Idag ska Anna Lundh klättra dit få har klättrat  – till toppen av kyrktornet i Sundbyberg. Uppgiften är inspektera kyrkklockan, men på huvudet kommer hon att ha en kamera som filmar allt.

Att klättra upp för kyrkor är kanske inte något människor gör till vardags. Men för höghöjds-instruktören Anna Lundh är det bara ännu en dag på jobbet. Den enda skillnaden är att alla kan följa hennes resa upp för Sundbybergs kyrka.

– Det är en otroligt vacker byggnad, men det är inte bara nöje, vi ska även inspektera kyrktornets klocka, säger hon.

För att ta sig uppför Sumpans kyrka kommer det att riggas rep i tornet som löper längs fasaden i vilka hon sedan kommer dra sig upp iförd en helkroppssele.

– Det finns många metoder för att jobba vid höga höjder. Ibland går det inte att använda skylift för det är svåråtkomligt, då är det mycket smidigare att använda sig av rep och klättring.

På huvudet kommer Anna Lundh att ha en go-pro-kamera där alla som vill kan titta live. Hon kommer att ha sensorer kopplade till kroppen som mäter hennes puls och – sägs det – hennes känslor. Hela äventyret ingår i en reklamkampanj för ett telebolag.

– Det går inte att skådespela att man inte känner sig utmattad, pulsmätaren kommer att avslöja en. Men det är inte så farligt att ha en publik, säger hon.

För Anna Lundh har en viss kameravana – hon har varit med två gånger i Expedition Robinson och vunnit Fångarna på Fortet. Inför själva klättringen känner hon sig inte nervös, vilket inte är så konstigt eftersom hon klättrat upp för betydligt högre byggnader tidigare.

– För ett par veckor sedan klättrade jag upp på Globens topp för underhållsarbete. Jag har även varit uppe på höga vindkraftverk och Tele 2-arena. Där är det rätt högt i tak, säger Anna Lundh och skrattar.