ANNONS

”Haninges lärarlöner kan ha påverkat platsen”

Lärarförbundet i Haninge tror att lönerna ligger bakom att Haninge klättrar rejält på Lärarförbundets rankning.
Lärarförbundet i Haninge tror att lönerna ligger bakom att Haninge klättrar på listan.
Lönerna påverkar att Haninge klättrar på Lärarförbundets rankning.
Ökade löner har påverkat Haninges klättring på Lärarförbundets rankning.
LÄRARFÖRBUNDET
LÄRARFÖRBUNDET
LÄRLÄRARFÖRBUNDETARFÖRBUNDET
LÄRARFÖRBUNDET
Lärarförbundet i Haninge tror att Haninges löner kan ligga bakom klättringen på rankningen
Lärarförbundet i Haninge tror att Haninges löner kan ligga bakom klättringen på rankningen
Lärarförbundet i Haninge ser positivt på att Haninge klättrar 35 placeringar på Lärarförbundets "Bästa skolkommun"-rankning – men tror att placeringen kan bero på just topplaceringen i lönekategorin. Höga löner har blivit ett nödvändigt konkurrensmedel för Haninge i kampen om lärarna.
ANNONS

Mats Pettersson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Haninge, tror att lärartätheten i Haninge, som ligger i absoluta bottenskiktet i landet med en 284:e plats av 290 kommuner, kan ligga bakom förstaplaceringen i lönekategorin. En förstaplacering som i sin tur gör att Haninge klättrat 35 placeringar totalt på ”Bästa skolkommun”-rankningen.

– Det är ju färre lärare att fördela lönerna på i Haninge än i andra kommuner, samtidigt tror jag man kommer på en bra plats i lönekategorin när man är en kranskommun till Stockholm. Det är absolut positivt att Haninge stiger i totalrankningen, men förstaplaceringen i lönekategorin kan ha påverkat. Vi lärare har haft en bra löneutveckling i Haninge, säger Mats Pettersson.

34 010 kronor är snittlönen för en förskolelärare i Haninge och beskrivs av nämnden som den lön som drar upp lärarlönesnittet i Haninge. Är det en hög lön?

– Jättesvårt att svara på. Lärarna ligger lönemässigt fortfarande efter andra likvärdiga yrken med likvärdig högskoleutbildning, men våra löner är på väg åt rätt håll, säger Mats Pettersson.

Haninge klättrar ju i fyra av sex skolresultatskategorier i årets rankning, vad säger du om det?

– Generellt tycker jag att man måste följa samma elever en längre tid för att dra några slutsatser. Här kan det ju ha kommit in elever från andra kommuner som går i våra gymnasieskolor. Det kan finnas vissa årskullar som lyckas bättre, vissa lyckas sämre, säger Mats Pettersson.

Nöjd med Haninges skolbudget

Han ger grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge, Maria Fägersten (S), beröm för att hon tagit höjd för de kostnader skolverksamheten i Haninge står inför.

– Tidigare år har vi inte haft en budget som tagit hänsyn till ökade kostnader för personal, it, med mera i grundskolan, men nu får vi förhoppningsvis kostnaderna täckta. Regeringen kräver att skolan hänger med i it-utvecklingen, och det blir en stor kostnad för skolorna. Du måste ha en plattform, nätverk, programvaror och datorer eller surfplattor. Det är färskvaror som byts ut med jämna mellanrum.

Haninge kommun fördubblar nu ökningen av grundbidraget gentemot föregående år, och lägger totalt 1,7 miljarder på skolan. Skulle du vilja se ännu mer pengar från kommunen?

ANNONS

– Det kan ju alltid bli bättre, men för att rättvist kunna svara på den frågan måste jag kunna hela kommunens budget och det kan jag inte, säger Mats Pettersson.

Lärarförbundets lokala ordförande i Haninge tycker dock att ”prio” för skolkommunen Haninge är arbetsbelastningen för lärarna.

Lärarna ”trollar med knäna”

– Lärarkåren i Haninge kommun arbetar stenhårt. Vi är en yrkeskår som har förmåga att trolla med knäna när det behövs.

Trolla med knäna?

– Lärarkåren kan över en kortare tid anstränga sig och gå utöver sin normala arbetsinsats, säger Mats Pettersson, och utvecklar:

– Men det håller just bara en kortare tid. Innan det börjar få konsekvenser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.