Kletigt bajs gjorde cykelbana glashal

”Hade jag inte haft hjälm så hade jag nog dött”, säger Marita Axelsson som nu försöker få ersättning av staden.
”Hade jag inte haft hjälm så hade jag nog dött”, säger Marita Axelsson som nu försöker få ersättning av staden.
Marita Axelsson körde i somras omkull på cykelbanan som var hal av lusbajs – med en kraftig hjärnskakning som följd.

S:t Görans sjukhus tog samma vecka hand om flera cyklister som skadat sig i halkan. Men staden har inga planer på att göra något åt cykel­vägen intill Rålis.

Marita Axelsson cyklade på morgonen den 29 juli från Alvik över Tranebergsbron ner mot Thorlidsplan när hjulen på cykeln plötsligt for åt sidan. Cykelbanan under de stora lindarna hade blivit glashal av bladlössens bajs, så kallad honungsdagg.

Efter det är det svart.

– Jag svimmade av och fick hjälp av någon eller några. Efter det måste jag ha gått eller cyklat hem, men jag minns ingenting.

Kläderna hade gått sönder och hjälmen hade spruckit på mitten.

– Hade jag inte haft den så hade jag nog dött, jag slog i tinningen väldigt hårt.

När Marit senare tog sig till S:t Görans sjukhus visade det sig att hon fått en kraftig hjärnskakning. Hon delade sal med en man som brutit revbenen efter att ha cyklat omkull på samma ställe som hon själv.

Fredagen innan Marita kraschade hade flera cyklister kört omkull under lindarna och tre skadeståndsanmälningar ligger just nu hos trafikkontoret.

Staden spärrade då av vägen och spolade av cykelbanan. På söndagen konstaterades att vägen åter var okej.

– Det visar ju att de visste om problemet, jag tycker att de kunde ha satt upp en skylt, säger Marita.

Efter kraschen blev Marita sjukskriven på 25 procent i tre veckor och har fortfarande ont i käken där hon slog av en tand.

Nu försöker hon få ersättning av staden för den förlorade arbetsinkomsten. Något som kan vara knepigt.

– Vi utreder om staden varit vårdslös, till exempel om man haft vetskap om honungsdaggen men inte åtgärdat det. Men här har man sanerat och när man inspekterade på söndagen så ansåg man inte att det var halt. Därför anser vi inte att staden varit vårdslös, säger Jenny Lundström, jurist på trafikkontoret.

Honungsdagg är ett problem som inte varit särskilt stort tidigare. Men den varma sommaren gjorde att bladlössen trivdes och frånvaron av regn gjorde att det kletiga bajset inte spolades bort som det brukar.

Efter incidenten har den vita linjen i cykelbanan, som blev väldigt hal, hackats bort. Men mer kan staden inte göra för att cyklister inte ska råka ut för samma sak nästa år.

– Honungsdaggen är ett problem, särskilt under lindarna, men vi kommer inte att ta bort träden. Vi kan inte göra mycket mer än att hålla koll så inte de här problemen uppstår igen nästa år, säger Magnus Björkman, parkingenjör på södra Kungsholmen.

Fakta

Honungsdaggen kan förstöra bilar

Lusbajs, eller honungsdagg, uppstår när bladlössen bajsar ut den växtsaft som de suger i sig ur träden. Avföringen är i stort sett ren sockerlösning.

Många bilar fick lackskador i somras av frätande lusbajs. Flera biltvättar har berättat om bilar där lacken varit förstörd.

Bladlöss är vanligast i stadsmiljöer, där träden är instängda utan vindar och värmen i trädkronorna blir hög.

källa: stockholms stad