ANNONS

Ny klimatkommité ska se till att utsläppen i kommunen minskas

val klimat storåkers sundbyebrg 2019
Satsningar på cykelvägar och kollektivtrafik kräver fler inblandade än bara kommunens politiker, menar Johan Storåkers (L).
Inför valet 2018 utsåg vi, med hjälp av er läsare, fem viktiga frågor som de då kandiderande partierna fick svara på.
Nu, snart ett år efter valet, följer vi upp hur det gått med löftena från de styrande partierna – Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.
ANNONS

Detta är del 4 och handlar om hur kommunen ska minska sina utsläpp.


Inför valet lovade partierna i Mittenstyret bland annat att mat som köps in ska vara klimatsmart. Befintliga hus skulle rustas med solceller och att hälften av det som byggs skulle vara i trä.

Man ville stärka kollektivtrafiken och cykelstråken och se till att stadens egna fordon är utsläppsfria senast 2020.

Sedan dess har en klimat- och hållbarhetskommitté bildats där alla partier utom SD finns representerade berättar Johan Storåkers (L).

Kommittén har fått alla frågor och vallöften på sitt bord.

– De ska återkomma med en handlingsplan nu under hösten. Ofta kan man se att sådana grupper blir fluffiga och allmänna men kommitténs förslag ska vara konkreta, revideras och följas upp varje år, säger Johan Storåkers.

Bra på att bygga i trä

Johan Storåkers framhåller även att Sundbyberg redan ligger i framkant när det gäller att bygga i trä, och lyfter upp Ör centrum som ett unikt exempel.

ANNONS

Att få till bra cykelvägar i kommunen är också en prioriterad, men komplex, fråga, menar Johan Storåkers.

– Cykelvägarna behöver koordineras i hop med både kollektivtrafik, gående och bilister vilket är en utmaning. Cykelpolitiken är även en regional fråga – cykelvägen kan inte bara ta slut när man kommer in i en ny kommun.

Politikerna ligger även på sina partikarater i landstinget för att få till mer kollektivtrafik, och därmed minska bilberoendet, i fler delar av kommunen.

Anton Fendert (MP) menar däremot att det saknas fart i Sundbybergs klimat- och hållbarhetsarbete.

Det är mycket prat, men lite verkstad.

Anton Fendert

– S, C, L och V har flyttat fram målet om 50 procent ekologisk mat från 2018 till 2022 och även målet om utsläppsfria fordon till 2020 kommer att missas. Deras nya klimat- och hållbarhetskommitté har inte levererat ett enda konkret förslag. Det är mycket prat, men lite verkstad.

Att Ör centrum byggs i trä är bra menar han, men påpekar att beslutet togs under förra mandatperioden när den nu grönblå oppositionen satt i majoritet.

Han framhåller även att oppositionen fått igenom att alla verksamheter nu ska sätta ett maxtak för sina utsläpp med målet att uppnå nollutsläpp senast 2030 och att kommunen ska flytta alla kommunala pengar som är investerade i fossilindustrin.


Läs även gärna del 1 om hur tryggheten i Hallonbergen och Rissne ska öka.

Del 2 om hur integrationen ska förbättras.

Och del 3 om satsningar i skolan.

Fakta

Fem frågor till politikerna

De fem frågorna som politikerna fick innan valet var:

Hur tryggheten i centrum skulle öka.

Vilka satsningar som skulle göras på skolan.

Hur man ville minska utsläppen.

Hur kollektivtrafiken till Ursvik skulle bli bättre.

Hur integrationen skulle förbättras.