ANNONS

Klimatet kan påverka Vallentunas väljare

Blir det här något du tänker på när du lägger din röst på söndag?
Blir det här något du tänker på när du lägger din röst på söndag?
Efter sommarens extremväder och skogsbränder har klimatfrågan tagit större plats i valrörelsen. Vi gick ut på Tuna torg och frågade Vallentunabor hur den påverkar dem inför söndagens val. Svaret: jodå, men det verkar av dem vi pratade med inte som att den kommer att avgöra deras beslut.
ANNONS

1. Kommer det att påverka dig när du ska rösta?
2. Vad gör du själv för att minska din klimatpåverkan?

Jan Olovsson, Vallentuna
1. Jo, men det är ju ingen som har några bra förslag. För visst har den här torkan varit extrem men det har också varit väldigt dålig beredskap. Om vi hade satt in frivilligorganisationer och militär från början hade det kanske sett annorlunda ut. Visst Miljöpartiet finns, men de tänker ju bara på att höja bensinpriset.
2. Jag har flyttat från Värmdö hit till Vallentuna så att jag slipper köra så långt till jobbet. Nu har jag 20 minuters väg i stället för en timme. Jag försöker tänka på vad jag handlar, jag köper helst svensk mjölk och svenskt kött.
Om jag ska göra vara beredd till mer drastiska förändringar måste det komma något bättre förslag än att höja bensinpriser och skatter. Mer kollektivtrafik
Håkan Mossberg, Vallbostrand
1. Ja, men det är svårt att säga hur mycket. Det finns andra stora frågor. Men jag har en allmän förhoppning att de flesta partier tar frågan på stort allvar.
2. Jag sköljer ur och återanvänder plastpåsar. Jag odlar blommor för binas skull. Jag har inte flugit sedan 2001. Jag äter kött men har dragit ner på det. Jag är nog inte så orolig för miljön för jag tycker man pratar om den mer nu. Jag är nog mer orolig för resten av världen.
Sara Gilliam, Bällsta
1. Jag är 16 och får inte rösta. Men jag tycker miljön är väldigt viktig och att det inte får bli för hemskt i framtiden. Att inte vattnet och luften blir så förorenade att man inte kan vara ute.
2. Min mamma är noga med att sortera sopor. Jag flyger inte så mycket men jag vet inte om jag beredd att sluta helt med det.
Maria Fagrell, Brottby
1. Jag tror inte det.
2. Ja, jag tycker att jag gör det. Källsorterar och försöker cykla om det går. Men jag har bil. Jag är ingen stor miljöaktivist men vi har i alla fall beställt en vegetarisk matkasse nu så vi ska börja dra ner på köttet.
Tim Arnhuvud, Ormsta
1. Lite, eftersom det varit så fruktansvärt varmt i sommar.
2. Jag kör inte bil och åker bara kommunalt. Jag pantar mycket. Jag flyger, men väldigt sällan. Jag borde dra ner på köttet. Jag
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.