ANNONS

Klimatfrågan het i Västerort

Klimatfrågan berör Sarah Racov och döttrarna Lilly, 6, och Emmy, 3, i Hässelby Gård.
Klimatfrågan berör Sarah Racov och döttrarna Lilly, 6, och Emmy, 3, i Hässelby Gård.
Den onormalt heta och torra sommaren verkade aldrig ta slut. Skogsbränder rasade, värmerekord slogs och oron för jordens framtid blev semesterns stora samtalsämne. Mitt i Västerort gick ut för att ta temperaturen på klimatångesten.
ANNONS

Klimatfrågan har seglat upp som en av de viktigaste i årets valrörelse, och i Stockholmspolitiken har flera partierna gjort utspel för att möta den oro sommarens rekordvärme väckt för global uppvärmning orsakad av mänsklig påverkan. Och att det finns en påtaglig ängslan är alldeles tydligt.
– Det är klart man är orolig. Ska det bli så här varenda år? Och hur ska vintrarna bli? Man har ju hört om alla problem bönderna haft, och så alla bränder, säger 34-åriga barnmorskan Sarah Racov, som är ute promenerar vd Hässelby Gård med sina döttrar Lilly, 6, och Emmy, 3.

Hybridbil och sopsortering

För egen del drar hon sitt strå till stacken sedan ganska många år, menar hon. Familjen avstår från kött, kör hybridbil och sopsorterar. Sarah tror att sommarens extremvärme kan få betydelse för hur folk röstar i år.

– Man kommer åtminstone att diskutera frågan mer och det är bra.

18-årige Edvard Elinder, som vi träffar på Hässelby torg, tror inte att det enbart är mänsklig klimatpåverkan som orsakat sommarens extremvärme, men att den kan ha förstärkt de naturliga variationerna i klimatet. Han tar sitt ansvar för miljö och klimat bland annat genom att källsortera och genom att familjen avstår från bil.
– Och så försöker jag äta mindre kött, men det är svårt…

Magdalena Elinder och sonen Edvard i Hässelby Gård avstår från bil och väljer tåg istället för flyg – för miljöns skull.

Hans mamma Magdalena, 52, dyker upp med matkassar fyller hon i med emfas. Hon tycker det är obegripligt att det ska behövas en extrem sommar för att folk ska inse vad som alldeles uppenbart är på väg att hända med vår jord.

”Beklämmande”

– Det är beklämmande att folk reagerar över att maten blivit dyrare, men inte när polarisen smälter och isbjörnarna drunknar.
Själv har hon nyligen förmått sin arbetsgivare, landstinget, att boka en kommande konferensresa till schweiziska Basel med tåg istället för flyg. Det tar längre tid, men är bättre för miljön, säger hon.

Teddy Wickström i Grimsta tror att vi kan få vänja oss vid förändrat klimat, men har svårt att se att han själv kan ändra på det.

Teddy Wickström, 64, i Grimsta, är bekymrad, men några egentliga förändringar av sina egna vanor kan han inte skryta med.
– På något sätt räknar man med att samhället sköter det här.
Än mer tillbakalutad är 72-årige Conny Pettersson i Hässelby:
– En svala gör ingen sommar. Man kan inte dra för stora slutsatser av att det var så varmt en enda sommar.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.