Nya klimatklubbar sätter press på lokalpolitikerna

Greta Thunberg och initiativtagarna till nätverket Klimatsmart Vallentuna Anna Nyqvist och Lena Särenborg
Greta Thunberg och nätverket klimatsmart Vallentunas Anna Nyqvist och Lena Särenborg.
Inspirerade av Greta Thunberg sprider sig nu klimatinitiativen. Runt om i Stockholmsområdet poppar det nu upp grupper som pressar lokala politiker att skynda på omställningen.
– Vi är många som känner att det är väldigt bråttom, säger Lena Särenborg i det nystartade klimatnärverket i Vallentuna.

Huddinge har en. Salem, Järva, Täby och Gamla Stan likaså. I Stockholmsområdet finns en rad exempel på grupper som kämpar för klimatet i kommunen eller stadsdelen där de bor.

Folk engagerar sig på ett helt nytt sätt

Emma Sundh, initiativtagare Klimatklubben

Ett av de senaste initiativet är nätverket Klimatsmart Vallentuna, som träffas varje fredag på Tuna torg för att manifestera.

– Vi är många som känner att det är väldigt bråttom att ställa om. Om politiker känner stöd av medborgare i omställningen så blir den lättare att genomföra den. Kanske måste den här kraften komma ifrån gräsrötterna, säger Lena Särenborg, som är en av initiativtagarna.

Nätverket Klimarsmart Vallentuna anna-nyqvist-lena-sarenborg

Nätverket Klimarsmart Vallentuna startades av Anna Nyqvist och Lena Särenborg

Många av de lokala grupperna fick fart i samband med manifestationen Fridays For Future den 30 november 2018, då människor samlades på platser runt om i hela Sverige för att klimatstrejka och visa sitt stöd för miljöaktivisten Greta Thunberg.

Målet är att minska utsläppen

Till Tuna torg i Vallentuna kom bara fem personer, men det räckte för att få upp en glöd.

– Känslan var ”Äntligen!”. Jag trodde jag var ensam om det här i Vallentuna. Anna (Nyqvist) och jag sa att det här måste vi ta tillvara och så träffades dagen efter för att fundera på hur. Vi startade facebookgruppen Klimatsmart Vallentuna och har sedan dess kallat till manifestationer varje fredag, säger Lena Särenborg.

Vi krävde kortare beslutvägar och lite mer action

Jens Älvenstrand , Klimatklubben Huddinge

På tre månader har nätverket fått 90 medlemmar. Målet för nätverket är att få Vallentunas politiker att bidra till att nå det globala klimatmålet om max 1,5 graders uppvärmning, och de skissar just nu på sin strategi. Ett samarbete har inletts med klimatnätverket Ett hållbart Täby.

Klimatklubben är en paraplyorganisation som samlar lokala klimatinitiativ. Sedan de startade i oktober 2018 har över 13 klubbar anslutit sig, de flesta nystartade, och fler är på planeringsstadiet.

– Folk engagerar sig på ett helt nytt sätt. Sociala medier gör det enkelt för människor att organisera sig och det utnyttjar vi till fullo, säger en av initiativtagarna, Emma Sundh.

Klimatklubben. Från vänster: Maria Soxbo, Emma Sundh, Johanna Nilsson

Klimatklubben startades av Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson

Hon menar att man kan tala om en Greta-effekt.

– Det vi ser är att tidigare har man känt sig liten och trott att det spelar ingen roll vad jag gör. Så kommer Greta – en person med en skylt. För de som stått och stampat i hallen och vill göra något men inte vet hur är klimatklubbandet ett effektivt sätt.

Sätter press på politiker

Klimatklubben uppmanar de lokala grupperna att skriva medborgarförslag  och ta kontakt med sina lokala politiker.

– Det et är fritt spelrum men det är bra att utgå från lokala problem. Grupperna kan samarbeta och inspireras av varandra, och genom goda exempel från andra regioner kan man pusha sin egen kommun att jobba i den riktningen, säger Emma Sundh.

Ett exempel på vad som görs är Klimatklubben i Huddinge som lämnat över en kravlista till sina lokala politiker. De vill bland annat att kommunerna tar fram en klimatomställningsplan och avyttrar alla innehav i fossilutvinningsföretag som kommunen genom sina fonder har placeringar i.

–  Vi var ganska hårda. I klimatfrågor måste man agera nu. Vi krävde kortare beslutvägar och lite mer action än vad politikerna är vana vid, sa Jens Älvenstrand i Klimatklubben Huddinge när Mitt i träffade dem.