ANNONS

Klimatolog: ”Bättre bada i september än maj”

Sommarbild
Det är varmare att bada i september än i maj, berättar klimatologen.
Bara några dagar återstår av augusti och de flesta av oss har börjat vänja oss vid vardagen med skola och jobb igen.
Men den som vägrar att acceptera höstens intåg kan glädja sig åt att värmen både på land och i vattnet normalt sett håller i sig ett tag till - och att det faktiskt är varmare i september än i maj, särskilt i Stockholm.
ANNONS

Den genomsnittliga septemberdagen är ganska lik en dag i maj, med skillnaden att badtemperaturen är betydligt högre än då.

– Vatten håller kvar värmen från sommaren en bra bit in på hösten vilket också hjälper till att värma upp luften. Det innebär att orter som Stockholm behåller värmen längre in på hösten än orter en bit in i landet, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

Den typiska septemberdagen, utspridd över månadens alla dagar, är 16 grader varm. Skillnaderna är dock stora i början respektive slutet av månaden. Lite som i maj.

– Men skillnaden mot våren är att både luften och vattnet är varmt i september. Ta en dag i maj då det blir plötslig värmebölja och över 20 grader varmt till exempel. Då flockas folk i parkerna och många kanske tar ett första dopp. Det troliga i ett sådant läge är att den som badar får en smärre köldchock eftersom vattnet inte hunnit värmas upp, och kanske inte bjuder på mer än 10 grader. Jämför det med en dag i september, som också kan få en värmebölja på över 20 grader. Då är det ungefär lika varmt i vattnet, eftersom det värmts upp under juni, juli och augusti.

Så, när skulle du som klimatolog helst ta ett dopp?

– Nu råkar jag vara en badkruka. Men vi kan säga så här. Hellre i september än i maj, säger Sverker Hellström.

 

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.