Klimatsmart kock förebild för politikerna

Förskolekocken Albert Denha lagar klimatsmart mat till barnen. Här vid köksdörren på förskolan Stångholmsbacken 97-99
Albert Denha, miljömedveten förskolekock på Stångholmsbacken 97-99 i Vårberg.
Nu ska maten i stadens skolor och boenden bli mer vegetarisk, hälsosam och klimatsmart.
En av förebilderna för politikernas nya matstrategi är Albert Denha, förskolekock i Vårberg.

Råvaror som påverkar klimatet så lite som möjligt. Mycket grönsaker och rotfrukter, men sparsamt med nötkött. Det är självklarheter när Albert Denha, kock vid förskolan Stångholmsbacken 97–99 lagar mat.

Mitt i har tidigare berättat om hans arbete för att ge barnen näringsriktig och klimatsmart mat och om hur han prider sin kunskap till kolleger i andra förskolor och skolor. Nu uppmärksammas Albert Denha också av Stockholms styrande politiker. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) ser honom som en förebild när Stockholms stad ska ta fram en ny matstrategi, med mer hälsosam och klimatsmart mat,  för stadens skolor och boenden.

– Det är jätteroligt! Jag är stolt över mitt arbete och glad över att politikerna påverkas av det, säger Albert Denha.

När Mitt i ringer upp har han just lagat  rotfruktssoppa och bakat kuvertbröd till barnen. Det är nämligen torsdag och då är det alltid soppa – vegetarisk förstås,

– Maten vi lagar, både hemma, i restauranger och i skolkök, påverkar klimatet. Därför är det så viktigt att vi tänker på vilka råvaror vi använder, säger Albert Denha.

I augusti fick Albert Denha Pingvinpriset av Stockholms stad. Han fick priset för det måltidsplaneringsverktyg han skapat. Med det kan man räkna ut hur stora växthusgasutsläpp den mat man lagar orsakar.

– Då blir det lättare att planera måltider som ger mindre klimatavtryck. Själv har jag till exempel minskat ner mängden köttfärs från 15 kilo till 5 kilo när jag gör köttbullar. Resten är grönsaker, säger han.

Fakta

Ny matstrategi skapas inför upphandlingar

Den nya matstrategi som Stockholms stad nu arbetar fram ska vara klar när man börjar göra nya livsmedelsupphandlingar, som ska träda i kraft 2019.

Det rör sig om stora upphandlingar – varje år köper staden mat från entreprenader och cateringföretag för mer än en halv miljard kronor. Företag som satsar på vegetariskt, hälsosam och klimatsmart mat lär alltså gynnas vid upphandlingen.

Källa: Stockholms stad