Klimatstrejken hyllas – Greta Thunberg får stort Amnesty-pris

Ny skolstrejk 24 maj. Skolstrejk. Klimatstrejk. Greta Thunberg.
Greta Thunberg får stort Amnesty-pris.
Greta Thunberg får Amensty Internationals absolut finaste pris – Ambassador of conscience award.

Priset, Ambassador of conscience award, delas ut till personer som har uppvisat unikt mod och ledarskap i kampen mot mänskliga rättigheter.

Förra året tilldelades den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick priset för att ha uppmärksammat kampanjen och organisationen Black Lives Matter som synliggör polisens våld mot svarta amerikaner. Andra som vunnit priset är Alicia Keys och U2.

Greta – årets vinnare

I år tilldelas Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for furture priset, skriver TT.

– Jag kan inte föreställa mig några bättre mottagare i år än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for future, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo i ett pressmeddelande.

Ett pris som tillhör flera

I sitt tacktal säger Greta Thunberg att priset inte är hennes, utan lika mycket tillhör alla som varit med skolstrejkarna för klimatet som hon startade utanför riksdagen i augusti 2018.

– Att handla efter sitt samvete betyder för mig att göra det rätta. Att kämpa för vad man tycker är rätt. Att alla har en moralisk skyldighet att göra allt de kan för att förbättra världen. Jag tycker att i den här rörelsen så gör vi det, säger Greta Thunberg.