Klimatvecka utmanar Täbybornas miljötänk

Bilkö köer norrtäljevägen täby
Att samåka till jobbet lindrar miljöpåverkan – och bilköerna.
I nästa vecka arrangerar kommunen en klimatvecka, men redan på söndag tjuvstartar de med att dela ut det årliga miljörpriset.
– Alla kan göra lite, och det kan påverka mycket, säger kommunalrådet Annica Nordgren (C).

För att få Täbyborna på mer gröna tankar anordnar kommunen en klimatvecka. Redan på söndag smygstartar veckan med att kommunalrådet Annica Nordgren (C) delar ut det årliga miljöpriset för att uppmärksamma en eller flera Täbybors värdefulla miljöinsats.

– Det är viktigt att uppmärksamma människor som jobbar för miljön, det uppmuntrar dem att fortsätta. Det uppmärksammar också alla omkring på hur de kan arbeta för miljön.

Förra årets miljöpris gick till både företaget ”Human Bridge” som samlar in Täbybors prylar för återvinning och till läraren Susanne Ellis som gjort miljöinsatser på Vallatorpsskolan. Under klimatveckan anordnar kommunen en rad aktiviteter som ska väcka klimatsmarta tankar – som föreläsningar, veganska food trucks och modevisning med återvunna kläder.

Annica Nordengren (C) kör bland annat en hybridbil för att minska sina utsläpp.

Testa ditt klimatavtryck

Det kommer att ställas ut en klimatvåg i kommunhuset där du kan ta reda på ditt klimatavtryck i kilo, och en solkarta där du får veta var på ditt hus man ska placera solceller.

– Klimatveckan fokuserar på vad du som enskild person kan göra för miljön. Vi belyser vad du kan göra för att minska din konsumtion, avfall och transporter. Alla kan göra lite, och det kan påverka mycket, säger Annica Nordgren.

Hur klimatsmart är du? 

– Jag kör en hybridbil men försöker också att åka så mycket kollektivt jag kan. Jag köper också saker i vintagebutiker och försöker minska på kött och äta ekologiskt. Bland mina grannar brukar vi också dela på saker så att alla inte behöver köpa nytt.

För att se hela veckans program, besök Täbys hemsida.