Klimax på en höst full av våld och naziklotter

Upptakten till söndagens demonstration har pågått under hela hösten.

Under hösten har sedan Kärrtorps gymnasium och centrum klottrats ner med hakkors vid flera tillfällen. Detsamma har hänt i Björkhagen och på den muslimska förskolan i Bagarmossen.

Enligt polisen är det en person som är medlem i den högerextrema gruppen Svenska motståndsrörelsen som bor i Kärrtorp. De misstänker att det är han tillsammans med ett par andra som ligger bakom klottret.

– Det är chockerande, säger biträdande rektor Darko Krsek på Kärrtorps gymnasium. Han berättar också att man ska ha ett möte med eleverna på skolan för att informera.

Det finns också rapporter där folk har berättat om hur de hotats och misshandlats av nazister när de satt upp antirasistiska affischer i området. Lokaltidningen Mitt i har tagit del av flera berättelser om hur en ensam person kommer fram och frågar vad man tycker om nazism. Efter att ha svarat hoppar flera andra män fram och slår eller försöker slå dem. I flera av fallen har de drabbade haft invandrarbakgrund.

– Jag har också hört talas om de här incidenterna, säger biträdande närpolischef Susanne Wikland.

Enligt henne måste misshandel och andra hot anmälas i större utsträckning.

Varför griper ni ingen? De attackerade ju oss.Demonstrant

Fakta

Linje 17 mot rasism var en av arrangörerna

Det var nätverket Linje 17 som tillsammans med en rad andra lokalt förankrade föreningar och initiativ som arrangerade manifestationen i söndags.

Bland annat var representanter från Kärrtorp Bagarmossens BK där för att tala.

Nätverket hade fått beröm för att ha lyckats samlat olika fraktioner till att komma och demonstrera på söndagen

”Det var inte bara aktivister utan vanligt folk som känner att nu får det räcka”, sa en demonstrant.