ANNONS

Ny klinik ska hjälpa överviktiga barn

sofiahemmet för överviktiga barn
Barnsjukhuset Martina vid Sophiahemmet startat klinik för behandling av barnfetma.
Var tionde fyraåring i länet är överviktig eller fet. I höst öppnar en ny klinik för behandling av barnfetma vid Sophiahemmet.
ANNONS

Den nya kliniken för behandling av barnfetma öppnar i september vid Barnsjukhuset Martina på Sophiahemmet. Den ska ta emot barn i åldrarna 4-17 år från hela länet.

Presstjänsten hos Kristdemokraterna i landstinget uppger att ett team med stor erfarenhet av barnfetma ligger bakom den nya kliniken.

Den ska också vara en integrerad del i sjukhuset, där flera olika specialister finns, som allmänpediatriker, astma och allergologer, neurolog, gastroenterologer, endokrinologer, kardiolog, barnpsykiatriker och barnpsykologer finns.

Besöken ska vara kostnadsfria för familjerna.

Var tionde överviktig eller fet

I Stockholms län var 8,1 procent av fyraåringarna födda 2011 överviktiga och 1,8 procent  led av fetma, enligt Barnhälsovårdens årsrapport 2016. Andelen barn med övervikt hade då sjunkit från 9,4 till 8,1 procent på tre år i länet.

Men andelen överviktiga eller feta barn skiljer sig åt i länet. Lägst andel, runt sex procent, fanns i Vallentuna, Lidingö, Österåker och Vaxholm. Högst andel fanns i Botkyrka, Salem och Skärholmen, med omkring 16 procent.

Blir feta som vuxna

Fetma hos barn och ungdomar riskerar att kvarstå upp i vuxen ålder. I en stor sammanställning bedömdes risken för fortsatt fetma som vuxen till 55 procent, enligt rapporten.

Rikscentrum för barnobesitas vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge erbjuder sedan tidigare hjälp och behandling för barn som lider av fetma.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.