Klinikchefen om hästsmittan: Läget exceptionellt

Hästkliniken kan tvingas neka svårt sjuka hästar vård.
Klinikchef Karin Holm-Forsström kan tvingas neka hästar smittade med EHV-1-virus akutvård.
Beskedet att Universitetsdjursjukhuset inte kan ta emot fler svårt sjuka hästar som behöver intensivvård i isoleringsbox är ett dråpslag för hästnäringen.
– Vårt ansvar är att vårda alla hästar vi kan. Men vi kan ju inte göra något när det är fullt på isoleringen, säger klinikchef Karin Holm-Forsström.

Hästar sjuka i den potentiellt dödliga smittan EHV-1-virus har hittills upptäckts på en anläggning på Värmdö, två i Österåkers kommun samt en i Östhammars kommun. Det första misstänkta fallet rapporterades i januari hos Skånsta Ryttare i Åkersberga och hittills har hälften av stallets 65 hästar insjuknat.

”Ovanligt aggressiv form av viruset”

Klinikchef Karin Holm-Forsström på Universitetsdjursjukhusets hästklinik i Uppsala uppger att det här är det största och allvarligaste utbrott i Sverige hon känner till under sina nästan 35 år inom djursjukvården.

– Det här verkar vara en ovanligt aggressiv form av viruset med tanke på hur dåliga de här hästarna har varit, säger Karin Holm-Forsström.

”Flera hästar i riskzonen”

Fyra svårt sjuka hästar har Skånsta Ryttare i Österåker hittills tvingats att avliva. Ann Borglund, verksamhetschef på Skånsta, är orolig för att det ska bli fler om det inte finns plats för intensivvård på isoleringen i Uppsala.

– Vi har flera hästar som är i riskzonen att behöva åka upp, men svaret är att de bara har en plats kvar till oss, säger Ann Borglund, som legat sömnlös om nätterna av oro.

Karin Holm-Forsström framhåller att hästkliniken i Uppsala är en av få som tar emot de smittade hästarna och även den klinik som har störst kapacitet i landet.

Läget visar sig ha blivit än mer akut än när Ann Borglund fick beskedet från sjukhusledningen, visar det sig när Mitt i frågar om det är risk för platsbrist.

– Vi har åtta isoleringsboxar och de är fulla. När en häst åker hem eller i värsta fall går bort måste boxen saneras. Det tar ett dygn mellan två hästar, svarar Karin Holm-Forsström utan omsvep.

Klinikchefen: Läget exceptionellt

Det är hårt tryck på isoleringsavdelningen i vanliga fall. Nu är läget exceptionellt, enligt Karin Holm-Forsström.

– Jag har varit veterinär sedan 1985 och inte upplevt ett utbrott av den här allvarlighetsgraden och omfattningen tidigare. Det är lite exceptionellt.

Vad händer om fler än åtta hästar behöver intensiv vård på Universitetsdjursjukhuset Ulltuna?

– Då kan vi inte ta emot dem.

Karin Holm-Forsström säger alltså det som många hästägare i Stockholmstrakten just nu inte alls vill höra. Om någon ringer i natt måste de neka för det finns inte plats, konstaterar hon.

– Då är alternativet att vårda hästen hemma med veterinärhjälp. De som inte är värst sjuka kan man nog vårda hemma, men det är enormt arbetskrävande, säger Karin Holm Forsström.

Nekade hästar ska ha avlivats

Rykten om att det är akut platsbrist för svårt sjuka hästar på Universitetsdjursjukhuset har börjat spridit sig i hästkretsar.

– Det är hästar som inte fått plats där som har fått tas bort, uppger Mikael Karlén, ordförande i Täby Ryttarsällskap, som valt att isolera sina hästar för att försöka skydda dem mot den fruktade smittan.

Karin Holm-Forsström säger till Mitt i att hon inte känner att någon häst ska ha avlivats efter att ha nekats plats på deras isoleringsavdelning.

– Men sedan har det funnits hästar som varit så sjuka att de har tvingats avlivas.

”Det här är för jäkligt”

Fyra hästar smittade av EHV-1-viruset, som vårdpersonalen inte kunnat bota, har avlivats, enligt Karin Holm-Forsström.

– Det är klart att det känns hemskt. Alla som arbetar med det här är jättededikerade för att rädda hästarna. Vi jobbar för att rädda liv. Det här är för jäkligt!

Verksamhetschef: Borde ha en krisplan

Ann Borglund på Skånsta ryttare anser dock att beredskapen på Universitetsdjursjukhuset är för dålig, särskilt om hästviruset fortsätter att spridas.

– De borde ha en krisplan, vad händer om det kommer en till anläggning som har sjuka hästar eller om 15 av våra hästar blir så sjuka att de måste dit?, frågar Ann Borglund.