Klippte gräset – blev mordhotad med pistol

Mannens pistol hittades på sängen i hans rum.
Mannens pistol hittades på sängen i hans rum.
En man i Täby ska ha blivit mordhotad när han klippte gräset under en kväll i somras. Den misstänkte, en 57-årig man, var inneboende hos grannen och allting slutade med att en insatsstyrka stormade hans rum. Nu åtalas han för olaga hot.

Klockan var runt 20.00 i somras när en man i Täby beslöt sig för att börja klippa gräset. Efter nästan tjugo minuter av gräsklippning klev en man in på hans trädgård och började gå aggressivt med en pistol i handen.

Mannen, den nu åtalade 57-åringen, ska sedan ha lyft pistolen mot honom och skrikit: ”Om du inte slutar klippa så kommer jag att skjuta dig”.

”Om du inte slutar klippa så kommer jag att skjuta dig.”

Mannen ska också ha sagt: ”Jag har skjutit förr och jobbar för SÄPO”. Han ska då ha riktat pistolen mot gräsmattan och tryckt av, varpå pistolens hane klickade.

Hotade att skjuta i ryggen

57-åringen beordrade sedan grannen att gå in i huset samtidigt som han ska ha sagt att ”nu får du se om jag skjuter dig i ryggen”, innan han försvann.

Väl inne i huset ringde han till larmcentralen. 57-åringen med pistolen var inte okänd. Han bodde som inneboende i grannhuset och de har vid minst ett tidigare tillfälle sagt åt honom att dämpa sig efter att han spelat hög musik.

Kvinnan evakueras

Efter samtalet till larmcentralen ringde de sina grannar som tittade på TV. De hade under kvällen besvärats av sin inneboendes höga musik men inte förstått vad som hade hänt. Efter samtalet hade det samlats poliser utanför huset och de vinkade till sig husägaren. Men kvinnan var fortfarande kvar i huset och polisen tvingades evakuera ut henne genom ett fönster.

Insatsstyrkan kallades in

Mannen med pistolen befann sig då i huset och polisen spärrade av flera gator i området och tillkallade den regionala insatsstyrkan samt en förhandlare. Klockan 20:48 inleddes en förundersökning gällande grovt olaga hot samt vapenbrott. Nästan tre timmar senare, 23.08, stormade insatsstyrkan den delen av huset som paret hyrde ut och grep 57-åringen. De hittade en pistol på mannens säng, som man snabbt kunde konstatera rörde sig om en slags licensfri kolsyrepistol – en soft air gun.

Den soft air gun som polisen hittade i den delen av husen där den åtalade mannen bodde.

Han kördes sedan till Solna polishus. Mannen som nu står åtalad nekar till alla brott. Han berättade i förhör att han gått fram till grannen och sagt åt honom att sluta klippa gräsmattan, men han hade inte tagit med sig sin soft air gun.

Hotat med Metallica

Han ska inte ha uttalat några mordhot, han ska däremot ha sagt att ”om du startar gräsklipparen igen så kommer jag att spela Metallica hela natten”. En besvärande omständighet som framkom under förhöret var att mannen sagt att han haft pistolen i en skokartong, men när polisen stormade låg pistolen på sängen.