Klirr i kassorna när solen sviker

Medan mamma och mormor är och shoppar spelar Richard Green minigolf med barnbarnen Benjamin och Vincent Wejmar. ”Jämn match, men jag ledde i början”, säger Benjamin.
Medan mamma och mormor är och shoppar spelar Richard Green minigolf med barnbarnen Benjamin och Vincent Wejmar. ”Jämn match, men jag ledde i början”, säger Benjamin.
När solen sviker under semestern blir det klirr i kassan för butikerna.

I stället för solstol och strand har många semesterfirare valt att besöka Vällingbys centrum.

Sommaren 2015 lär inte bli ihågkommen på samma sätt som sommaren 1994. Visst, U21-landslaget tog EM-guld i fotboll och det kanske kan jämföras med VM-bronset i USA, men annars har det inte varit mycket att hurra för.

Men även om vädret har varit en besvikelse för många semesterfirare finns det andra som har kunnat jubla. Butikerna i Vällingby centrum till exempel, som har fått ett klart uppsving i sommar.

– I juni och juli har vi haft en otroligt bra ökning om man ser till antalet besökare. Det har varit bra shoppingväder, säger centrum­ledaren Ulrica Lindros.

Under juni och juli har antalet besökare till Vällingby city ökat med 14 procent, jämfört med samma period förra året.

– Det är mycket folk i rörelse här. Vi har sett att minigolfen i centrum har varit väldigt populär till exempel, säger Ulrica Lindros.

Vid minigolfbanan träffar Lokaltidningen Mitt i Richard Green. Han är på besök från Florida och spelar minigolf med sina barnbarn Benjamin och Vincent Wejmar.

– Deras mamma och mormor är och shoppar, så vi håller till här så länge. Jag tycker att det är ganska skönt med det här svala vädret, säger han.

Vi pratar med flera minigolfare, bland annat en kvinna som berättar att hon varit här med barnen jättemycket i sommar.

– Vi hade tänkt åka och bada mer, men det har inte varit någon idé. Det blir lätt så att man köper kläder och leksaker till barnen när man ändå är här. I dag har jag köpt skumgummisvärd till dem, säger hon.

Enligt HUI research, som utreder trender i handeln, har detaljhandeln fått ett uppsving denna sommar. I juni ökade omsättningen med 5,6 procent. Detta efter att det gick relativt knackigt under april och maj. Framförallt har försäljningen av byggvaror och kläder gått mycket bra under sommaren, enligt HUI research.

Har det blivit mer shopping än vanligt i sommar?

Rose-Marie Waara, Norra Ängby:

– Absolut blir det så att man fördriver tiden mer bland butikerna. Det är lätt att man köper något ”onödigt” och extra mycket kläder till barnen.
Anita Nylund,
Järfälla:

– Nja, det har mest varit renovering av huset, så vi ska ju köpa nytt golv. Men i övrigt har det blivit väldigt lite shopping.
Aase Bryn-Jensen, Rågsved:

– Jag har jobbat och haft för lite tid för att shoppa, så i dag är första gången i sommar. Det har blivit mer öl och mindre sommarkläder i år om man säger så.
Ali Abdulla,
Vällingby:

– Det har blivit mycket lego till barnen i sommar. Eftersom vädret varit dåligt har de mest varit inne och lekt med lego.