Samtidigt som turtätheten dras ner på de flesta av innerstadsbussarna sjösätter SL en annan stor förändring som träder i kraft nu på måndag.

Bakdörrarna öppnas för påstigning på alla stombusslinjerna 1, 2, 3 och 6. På linje 4 har det varit så sedan hösten 2022 – ett pilotförsök som befunnits framgångsrikt.

– Våra mätningar visar att resenärerna har reagerat väldigt positivt. Man slipper trängas och stå i kö när man ska kliva på och av. Bussförarna upplever också en förbättring av arbetsmiljön genom att de får färre konflikter med resenärer, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).

Tiden som bussarna har stått stilla vid hållplatserna har minskat med 36 procent, vilket gör att turen mellan Radiohuset och Gullmarsplan i genomsnitt går sex minuter snabbare.

– Det är en väsentlig skillnad. Det har också blivit mindre av kolonnkörning, där flera bussar kommer direkt efter varandra, säger Anton Fendert.

Uppmuntra till resande

Reformen är tänkt att uppmuntra till ökat kollektivt resande – vilket behövs eftersom SL i innerstan har tappat 30 procent jämfört med innan pandemin.

Hur ska ni få fler att resa när ni samtidigt minskar turtätheten?

– Om vi får fler bussar att hålla tidtabellen och gå mer regelbundet tror jag att det ändå kan bli mer attraktivt än i dag.

Utvärderingen visar att fuskåkandet inte ökade på buss 4 under pilotförsöket, tack vare ökade biljettkontroller. Fler kontrollanter sätts nu också in på de övriga blåbussarna, till en kostnad av 10 miljoner om året.

– Om vi kan öka attraktiviteten i kollektivtrafiken är det en i sammanhanget liten kostnad, säger Fendert.

Kostnaden för att installera nya valideringsautomater på de tillkommande bussarna blev runt 3 miljoner.

Redan nu, innan helgen, åker många av bussarna runt med valideringsautomater i bakdörrarna, men det är först på måndag som de börjar tas i bruk, meddelar SL.

Fortsatt gratis med barnvagn

Resenärer med barnvagn och rollator undantas tills vidare även i fortsättningen från kravet att ha giltig biljett, trots de nya viseringsapparaterna i bakdörrarna. Frågan ska utredas innan eventuella förslag på förändring läggs fram.

"Tills något annat formellt beslutas och förmedlas till resenärerna gäller samma regler som tidigare", meddelar SL:s presstjänst.

RÄTTELSE: I helgens papperstidning finns den felaktiga uppgiften att föräldrar med barnvagnar ska börja betala på blåbussarna, vilket baserade sig på SL:s tidigare, ej genomförda förslag. Mitt i kommer att införa en rättelse i kommande utgåva av tidningen.