Klockan slår fem i tolv för Farsta gård.

Lotta Edholm och Peter Öberg.
Lotta Edholm och Peter Öberg.
Farsta Gård
Höjda hyror kan tvinga Farsta gård att lägga ner sin verksamhet efter nyår.

I torsdags samlades flera engagerade föreningsmänniskor för att diskutera den akuta situationen.

– Nu måste vi sätta oss ner och hitta blocköverskridande och långsiktiga lösningar innan det är för sent, säger Lotta Edholm (FP).

Omkring 50 personer hade tagit sig till Ladan vid Farsta gård i torsdags kväll. På agendan stod gårdens framtid med stora bokstäver.

– Som det ser ut nu tvingas vi lägga ner efter nyår, sa Peter Öberg ledamot i Farsta föreningsråd.

Att gården är nere för räkning har att göra med att det kommunala bolaget Stadsholmen, som förvaltar flera kulturgårdar runt om i Stockholm, bland annat just Farsta gård, kommer att höja hyrorna.

Enligt Peter Öberg handlar det om en höjning på omkring 300 000 kronor vilket blir nådastöten för gården som redan har det tufft ekonomiskt.

– Det innebär att de omkring 60 föreningar som har sina verksamheter här blir bolösa. Det skulle vara väldigt tråkigt för alla Farstabor.

Att det är många inte vill se gårdens att gårdens föreningar försvinner bekräftas av en namninsamling med över 2 300 underskrifter.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP) fanns på plats och meddelade att partiet kräver att kulturgårdarna nu ska flyttas ifrån bolaget Stadsholmen och i stället tas över av Fastighetskontoret. Lotta Edholm menar att läget är akut och flera föreningar riskerar att gå i graven, då många saknar kraft att starta igen om de skulle bli utan lokaler.

– Nu måste vi sätta oss ner och hitta blocköverskridande och långsiktiga lösningar innan det är för sent, säger Lotta Edholm.

De riktigt heta debatterna uteblev dock. Bredvid Lotta Edholm och Peter Öberg stod två tomma stolar. Förhoppningen var att åtminstone en av dem skulle ha intagits av antingen bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) och/eller stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert(S). Men ingen hade möjligt hade komma.

– Jag tycker det är för jäkla dåligt. De har varit inbjudan men inte lyckats få hit någon, säger Peter Öberg.

Ann-Margarethe Livh har tidigare meddelat att man jobbar på hitta en lösning och att utvecklandet av gårdarna ska göras tillsammans med kulturförvaltningen. Hon säger också att det är Alliansen och Folkpartiet själva som till stor del skapat den uppkomna situtationen.

Fakta

Det här är farsta gård

Gården är från 1643 och ligger precis intill sjön Magelungen.

Fungerar i dag som verksamhetslokal för omkring 60 olika föreningar.

Förutom föreningar kan även gården hyras för privata fester, bröllop, kurser och föreläsningar.

Föreningen Farsta föreningsgård hyr gården genom det kommunala bolaget AB Stadsholmen.