ANNONS

Klockargården håller öppet efter attacken

ljus i kyrka
Klockaregården i Kungsängen höll under helgen öppet för ljuständning.
Idag håller Svenska kyrkan öppet för ljuständning och samtal. Kungsängens kyrkoherde var själv minuter från dramat på fredagen.
ANNONS

Svenska Kyrkan i Kungsängen håller idag öppet mellan klockan 12 och 16 på Klockargården för de som känner ett behov att träffas för samtal och tända ljus.

”Vi ger möjligheten att samlas med både sorg och kärlek i våra hjärtan och få utlopp för dessa genom samtal, bön och ljuständning.” skriver de på sin hemsida.

Kungsängens kyrkoherde Hans-Cristian Nyström bor i centrala Stockholm och var själv bara minuter ifrån attacken när den skedde.

– Vi skulle precis gå upp till Hötorget och köpa glass med vår lilla son och sedan hörde vi en kraftig smäll. Vi fattade direkt att det hade hänt något, folk kom springande. Det kom en mamma med barnvagn som tecknade åt oss för att inte skrämma barnen: ”det var ingen olycka”, berättar Hans-Cristian Nyström.

Hur pratar man med ett barn efter en sån här händelse?

– Vi har försökt känna efter. Frågat hur är det med dig, hur mår du. Det går inte att låtsas någonting, men man får vara försiktig med fakta, säger Hans-Cristian.

Han tror att kyrkan har en viktig roll när stora tragedier händer, även för de som inte vanligtvis har en relation till kyrkan. Därför håller de idag öppet och under söndagen hålls gudstjänst som vanligt. Resten av veckan pågår verksamheten som planerat, med extra personal för samtal.

– De som är mest drabbade är fullt upptagna med sin personliga tragedi. Men många många är berörda, säger Hans-Cristian Nyström.

Upplands-Bro kommun hänvisar i övrigt till krisstödscenter i Stockholm stad som finns på Hantverkaregatan 3. Det finns också en tjänsteman i beredskap för att sammankalla krisstöd lokalt om det skulle behövas.

ANNONS

– Det är förfärligt det som har hänt, man finner nästan inte ord. Självklart känner man för de drabbade och skadade och de som bevittnade det här, det är fruktansvärt, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Samtidigt tror hon att det är viktigt att de som kan försöker återgå till en vardag.

– Jag har full respekt för att människor är rädda och vaksamma, men att ändå återgå till en normal vardag så snart man bara kan tror jag är viktigt.