Frederick och Simon öppnade våffleri i Botkyrka

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)
Frederick Benedicto och Simon Lindén öppnade Klockargårdens våffleri i somras.
På den gamla gården på Grödingelandet har Frederick Benedicto och Simon Lindén öppnat Klockargårdens Våffleri.
Här serverar de matiga våfflor iklädda japanska kimonos bland möbler som skulle kunna ha funnits hemma hos gammelmormor.
– Jag tror de flesta som förväntar sig en vanlig våffelstuga blir lite chockade, säger Frederick Benedicto.

Klockargården ligger granne med ett gammalt skolhus som senare inhyste ett konstnärskollektiv, därefter antikhandel och nu Klockargårdens Våffleri.

Här finns nu ett våffleri som sticker ut på Stockholms kafékarta.

– Det här är ett av våra favoritställen. Vi kommer hit en gång i veckan, säger Joachim Nilsson från Vasastan som har med sig Johnny Martinez från Södermalm och Nisse Nilsson från Huddinge.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

Nisse Nilsson, Huddinge, Joachim Nilsson, Vasastan och Johnny Martinez, Södermalm har blivit stammisar efter Joachim först upptäckt våffleriet under en mc-tur. De har precis ätit rabarberpaj till efterrätt. Foto: Christian Lärk.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

Frederick Benedicto förbereder våfflor till ett par kunder. Foto: Christian Lärk

Den gamla skolsalen har blivit varmt inredd med antika möbler och i bakgrunden hörs japansk loungemusik. På en liten väggdel hänger några bilder från Sweden Hills i Japan. En japansk by med typiskt röda svenska hus där innevånarna också firar midsommar.

– Vi vill förädla det svenska arvet genom att knyta ihop det med det japanska, berättar Frederick Benedicto.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

Ett par gamla kyrkbänkar har också hittat sin plats i den gamla skolsalen. ”Någonstans har tiden stått still i här. I det gamla finns sådan kvalité och värde som jag bitvis kan tycka att vi går miste om ju modernare och kortsiktigt samhället blivit” säger Simon Lindén. Foto: Christian Lärk.

Frederick Benedicto och Simon Lindén som tidigare bodde på Kungsholmen hittade Klockargården av en slump genom en annons. Här har de bott i ett par år nu.

– Frederick fick idén att öppna våffleri en fredagskväll. Sedan låg jag vaken på natten och funderade igenom allt vad vi behövde tänka på. På lördagen åkte vi och köpte vår första servis, säger Simon Lindén.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

Frederick Benedicto och Simon Lindén driver kaféet sedan i somras. ”Det är viktigt att satsa på sin dröm. Om du går efter din vision kan du göra något riktigt bra” säger Frederick Benedicto. Foto: Christian Lärk.

På menyn finns traditionella våfflor, men också flera olika matiga våfflor med namn som ”Norrlands”, ”Skagen” och ”Japansk Matcha”.

Simon har tidigare upplevt utbrändhet.

–  Det finns något i miljön i Grödinge som bara ger lugn och sinnesfrid, säger han samtidigt som den japanska loungemusiken fortsätter strömma ut ur högtalarna.

De talar om japanskt lugn och respekt, något de fastnat för under resor i landet. Lugnet, harmonin och en öppen stämning är viktigt för kaféet. Och de återkommer till att de tagit till vara på det gamla och lantliga.

Den mesta maten gör de från grunden. Det handlar om allt från glassen till sylten, salsasåsen, rabarbersaften och mandelmassan. Ute i trädgården har de en del odlingar och här får också gästerna sitta på sommaren.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

Hemmagjord rabarbersaft. Foto: Christian Lärk.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

”Gästerna börjar bli så många att vi behöver köpa in fler våffeljärn”. Foto: Christian Lärk.

– Jag tror de flesta som förväntar sig en vanlig våffelstuga blir lite chockade. Här finns en kombination av så mycket. För varje besökare är upplevelsen unik, säger Frederick Benedicto.

Klockargårdens VåffleriFrederick Benedicto (kocken)Simon LindénGäster: Joachim Nilsson (Hammarby-tröjan)Johnny Martinez (Grått hår?)Nisse Nilsson (ensam i soffan)

Klockargårdens Våffleri ligger i gamla Kyrkskolan. Foto: Christian Lärk

Normalt sett har de öppet torsdag till söndag. Men på våffeldagen måndagen den 25 mars har de extra öppet.

– Jag kommer att hitta på en mumsig ”Veckans våffla”. Många har frågat om vi har öppet då, så jag räknar med att många stammisar kommer, säger chefskocken Frederick Benedicto.

Fakta

Fredericks recept för 3-5 våfflor

Svensk frasvåffla utan ägg

Receptet är för 3-5 våfflor beroende våffeljärn.

50 g smör

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

2 dl mjölk

En nypa salt

  • För lite rundare och frasigare smakupplevelse så kan man köra 25 g smör och 0,25 dl vispgrädde
  • Under tiden du smälter smöret kan du vispa ihop våffelsmeten och kanske förbereda tillbehören till färska frukter, Nutella. Eller varför inte en fräsch laxröra?
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner hälften av mjölken så du får en jämn smet. Därefter kan du hälla i det smälta smöret och resten av mjölken. För bästa smakupplevelse så låter du smeten få jäsa i minst 15-20 minuter.
  • Ett annat tips är att undvika mejeriprodukter som har en lägre fetthalt. Kör hela vägen ut om ändå ska äta en våffla.