Grova klockrån i stan ökar – nu sätter polisen in mer resurser

Arkivbilder. Klocka Rolex klockrån Östermalm
Kraftig ökning av klockrån i innerstan.
Arkivbilder. Klocka Rolex klockrån Östermalm
"Vi ser en tydlig ökning av denna typ av brott" säger utredningsledaren Daniel Horner på citypolisen.
I helgen begicks flera klockrån i centrala Stockholm, bland annat ett där en man rånades vid Brunkebergsgatan. Polisen ser en ökning av denna typ av brott och har därför fattat beslut om en särskild insats.
– Klockrånen är prioriterade, säger utredningsledare Daniel Horner till Mitt i.

Polisen i Stockholm City har det senaste året utrett flertalet grova rån där personer, ofta med våld eller under vapenhot, rånats på exklusiva klockor. En koncentration av rånen har skett på Östermalm och vid flera tillfällen inne i trappuppgången där brottsoffret bor.

I syfte att gripa de gärningsmän som begår denna typ av rån och få dem dömda för gärningen, samt förhindra framtida klockrån, har Citypolisen fattat beslut om en särskild insats.

– Vi ser en tydlig ökning av denna typ av brott. Rånen är svåra att förhindra och utreda då en del av dem förefaller vara relativt välplanerade. Vi behöver allmänhetens hjälp med att få reda på vilka som ligger bakom de olika rånen, säger utredningsledare Daniel Horner på lokalpolisområde Norrmalm i ett pressmeddelande.

Vad innebär särskild insats? 

– Att klockrånen är prioriterade. Vi kommer att sätta in mer resurser till de här brotten. Polisenheter som tidigare inte arbetat med klockrån kommer nu att göra det, säger Daniel Horner till Mitt i.

Två män häktade misstänkta för rån i juni

Sedan 21 juni sitter två personer häktade för grova rån där exklusiva klockor tillgripits. De båda männen är misstänkta för att ha genomfört flera grova rån mot manliga brottsoffer som gått in i sina trappuppgångar. Polisutredningen pågår och utredarna arbetar med att knyta männen till ytterligare händelser, skriver polisen i ett pressmeddelande.