ANNONS

Klotterbekämpare tar hjälp av ny app

Kommunen får bättre koll på var klottret finns med hjälp av en app. Samtidigt härjar en ny klottergrupp.

– Klottrare brukar börja på hemma­plan, säger polis­chefen.
ANNONS

Kommunen räknar med att saneringskostnaderna för klotter kommer att öka i år. Men det handlar inte om att klottret ökat, utan att man har bättre koll på var klottret finns. Under sommaren har kommunens sommararbetare inventerat och dokumenterat klotter med hjälp av en app. Appen kommer från organisationen Håll Sverige rent.

På höstfesten förra veckan lanserade kommunen appen som är gratis och som kan användas av privatpersoner som vill rapportera klotter och skadegörelse.

Men klottret är fortsatt ett problem. Sedan i somras har en ny klottertag börjat förekomma i Vallentuna. Från flera håll i södra delen av kommunen har anmälningar av en tag med tre bokstäver anmälts till polisen.

– Fyra anmälningar har kommit in sedan den 1 juli, säger närpolischef Stefan Dahlgren.

Han tror dock att det finns fler anmälningar som inte hanterats i polisens system ännu. Tagen har gått att följa från Vallentuna centrum, längs Stockholmsvägen och bygget av Roslagsbanan och in i Bällstaberg. För ett par veckor sedan blev Bällstabergsskolan rejält nedklottrad. Två bostadsrättsföreningar har också anmält klotter. Vid en carport på Svampskogsvägen iakttog en anmälare ”tre nervösa killar” den 13 september.

Bland annat det har fått polisen att tro att klottrarna bor i närheten och att de är en så kallad ”crew-tag”, en grupp som samlas under en gemensam tag. Stefan Dahlgren tror också att klottrarna är nybörjare. Tagen finns upplagd på sociala medier men har inte nått någon större spridning.

– Den här tagen finns bara anmäld i Vallentuna. Klottrare börjar på hemma­plan. Ju mer cred de får, desto större område syns de på, säger han.

Det bästa för klottrarna vore om de åkte fast så snart som möjligt, menar han.

– Ju tidigare vi kan gå in och bryta det här negativa beteendet, desto tidigare kan vi hjälpa dem att hamna rätt, säger han.

ANNONS

Under förra året betalade kommunen 280 000 kronor för sanering av klotter. Lokaltidningen Mitt i har också tidigare rapporterat om att klottret längs Roslagsbanan ökar med Bällsta och Ormsta som de mest utsatta platserna i Vallentuna.

Fakta

Färgstänk avslöjar klottrare

Missbruk av cannabis är vanligare bland klottrare.

Polisen i Vallentuna kommer under hösten att föreläsa om klotter för högstadieföräldrar.

Tecken på att ditt barn klottrar är färgstänk på kläder, tags på block och i väskor, lock till sprejburkar i fickorna, en ryggsäck uppklippt på baksidan, så att burkarna nås lätt.

Källa: Polisen Vallentuna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.