ANNONS

Klottersaneringen fungerar inte på Södermalm

Klotter eller konst?
Liberalerna vill att man gör en utvärdering av de lagliga graffitiväggarna.
Anmälningarna om klotter på Södermalm ökar. 125 anmälningar i veckan hittills i år.
Anmälningarna om klotter på Södermalm ökar. 125 anmälningar i veckan hittills i år.
Anmälningar av klotter på Södermalm ser ut att fortsätta att öka – rejält. Hittills i år har det kommit in cirka 125 anmälningar i veckan till trafikkontoret. En ökning på 62 procent jämfört med rekordåret 2016.
ANNONS

Mitt i har tidigare skrivit om att allt fler anmäler klotter till trafikkontoret i Stockholm. 2015 kom det in 2 417 anmälningar som gällde Södermalm. Förra året ökade den siffran till 4 565.

Den trenden ser inte ut att vända – tvärtom. Hittills i år har det kommit in 877 stycken. Det är i snitt 125 anmälningar i veckan. Jämför man med 2016, då det kom in i snitt 77 anmälningar i veckan, är det en ökning på 62 procent.

Kravet: utred grafittiväggarna

Nu kräver stockholmsliberalerna att man ska utvärdera om de lagliga graffitiväggarna har gjort att klotter och skadegörelse har ökat eller minskat på Södermalm.

– Jag tror att graffitiväggarna har haft en negativ effekt, men innan man slår fast det måste det utvärderas. Man måste kunna mäta om det olagliga klottret har minskat eller inte, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Lotta Edholm är även kritisk till hur den så kallade 24-timmarsgarantin, som innebär att anmält klotter ska vara sanerat inom ett dygn, fungerar i praktiken.

– 24-timmarsgarantin måste hållas, det gör den inte idag.

Inte följt avtalet

Tidigare har trafiknämndens ordförande Daniel Helldén (MP) förklarat ökningen av anmälningar med att det numera är lättare att anmäla. Men enligt trafikkontoret kan ökningen inte enbart förklaras med det, och de skriver i trafiknämndens verksamhetsberättelse för 2016 att det framförallt är Stockholms södra förorter och Södermalm där ökningen av klotter är störst.


LÄS MER: Här är söders egen klotterfotograf


Helldén håller kvar vid att tillgängligheten har gjort att anmälningarna ökar, men medger att det inte är hela förklaringen.

ANNONS

– En anledning till att anmälningarna ökar under första delen av året är att det inte går att sanera klotter överallt när det är för kallt. Dessutom har vi haft problem med entreprenören som ska ta bort klottret. De har inte följt avtalet, säger Daniel Helldén (MP), trafiknämndens ordförande.

”Säg upp avtalet”

Enligt avtalet med Stockholm stad ska företaget göra en så kallad rondering i samband med att de får en anmälan om klotter. Det innebär att de ska ta bort allt klotter i området, men detta har enligt Daniel Helldén inte gjorts.

– I sådana fall får de säga upp avtalet, säger Lotta Edholm och fortsätter:

– Har man indikationer på att man inte får det man betalar för ska man naturligtvis göra en ny upphandling.

Just nu för trafikkontoret en diskussion med företaget i fråga. Dessutom håller man på att analysera anmälningarna till kontoret. Men om en ny upphandling är aktuell eller inte nämner inte Daniel Helldén.

– När det gäller klotter och skadegörelse så ska det inte finnas, det ska vi ta tag i inom 24 timmar och det arbetar vi med, säger Daniel Helldén.

 

Fakta

Anmälningstakt klotter

 

Antalet inkomna anmälningar om klotter på Södermalm

  • 2015: 46 i veckan
  • 2016: 77 i veckan
  • 2017: 125 i veckan*

*siffror till och med 16/2-2017

 

Källa: trafikkontoret