Klottrandet har exploderat i stan

Klottersanerarna har fullt upp. Gunnar Osbeck tvättar bort sprayfärg på Surbrunnsgatan.
Klottersanerarna har fullt upp. Gunnar Osbeck tvättar bort sprayfärg på Surbrunnsgatan.
Klottrandet i innerstan har ökat kraftigt. På Öster­malm fördubblades nästan anmälningarna under 2013. En förklaring är att polisen lagt ner sin klottergrupp.

– Vi har tappat fart efter det, säger polisen Carl Johan Birkoff.

Det är fullt upp för klottersanerarna i Stockholm. Gunnar Osbeck rengör en dörr på Surbrunns­gatan där nästan hela kvarteret är nersprejat av klotter – en allt vanligare syn i innerstan.

– Jag är nog ute på åtta platser om dagen och sanerar i stan. Man ser ju klotter hela tiden när man åker runt i bilen, säger han och tvättar en nedklottrad dörr.

Även Narvavägen och Birger Jarlsgatan finns den här dagen med på Gunnars lista för anmäld skadegörelse som måste bort.

8 131 polisanmälningar blev klotterresultatet för hela innerstan under fjolåret. Det innebär en ökning med drygt 3 000 anmälningar jämfört med 2012.

Östermalm är fortfarande den stadsdel innanför tullarna som är minst drabbad av klotter. Men även i östra innerstan var utvecklingen extrem under fjolåret.

1 075 anmälningar kom in till Östermalmspolisen under 2013. Det är tre anmälningar om dagen. Under hela 2012 polisanmäldes 548 fall i stadsdelen. Och skadegörelsen kostar staden stora pengar varje år.

3,6 miljoner kronor fick skattebetalarna punga ut med förra året för att stadens egendom i innerstan behövde saneras. Och då inkluderades inte kostnaderna för de privata fastighetsägarna, som får betala själva för saneringen.

En förklaring till ökningen tros vara att polisen lade ner sin klottergrupp 2012. Nu är ansvaret i stället lagt på respektive närpolisstation. Carl Johan Birkoff, kriminal­inspektör vid ungdomsroteln i city, ledde klottergruppen före nedläggningen.

– Jag tycker det hade varit bra om den hade funnits kvar. Det krävs kännedom och special­kunskap om de här individerna och kulturen, och sedan gruppen lades ner har vi tappat fart tycker jag, säger han.

Vilka är det som klottrar?

– En majoritet är faktiskt över 18 år. Och det är både boende i stadsdelen som klottrar, och klottrare som åker från andra delar av staden till Östermalm.

I dag finns en liten resurs hos Söder­malmspolisen som avsatts enbart för att jobba mot klotter i stan. Men det stora ansvaret ligger alltså hos Östermalms närpolis. Och där är klottret inte prioriterat.

– Vi utreder inte klotter om vi inte har en misstänkt gärningsman. Vi hämtar alltså inte in filmer eller spanar. Andra brott är högre prioriterade, säger Monica Alm, inspektör vid Östermalmpolisen.

Vi hämtar inte in filmer eller spanar. Andra brott är högre prioriterade.monica alm, närpolisen

Fakta

Kraftig ökning av klotter i fjol