ANNONS

Nazist-klottret försvann direkt

nazi-split
Så här tänkte Lina Berglund täcka över klottret.
Så här tänkte Lina Berglund täcka över klottret.
Så här tänkte Lina Berglund täcka över klottret.
Lina Berglund gick ut för att klistra över nazistklotter – ett statement att Tullingeborna inte tolererar hatpropaganda menar hon. Men kommunens sanerare hann före.
ANNONS

”Hej alla som älskar Tullinge!

Idag kommer jag ta en promenad mot rasism och se till att felanmäla det rasistiska klotter som syns på allt för många ställen just nu, som anhängare av det nynazistiska NMR ligger bakom. Kommer att sätta över en lapp, se bilden, vilket gör det lätt att se att det är felanmält redan och som förhindrar den nazistiska propagandan att få vidare spridning.”

Så skrev Tullingebon Lina Berglund i ett inlägg i en lokal Facebook-grupp på tisdagen. Hon uppmanade även andra att gå ut och täcka över klottret.

– Det känns hemskt att exponeras för NMR:s propaganda. Det skapar en obehaglig stämning, säger hon.

Klottret sprejas med en schablon

Sagt och gjort. Hon gick längs Nyängsvägen där hon tidigare sett klottret, som sprejats med en schablon på elskåp och papperskorgar: en pil och texten nationalsocialistisk zon. Med sig hade hon lappar att sätta upp med texten ”felanmäld” och ett fredsmärke.

Men kommunens klottersanerare hade hunnit före.

– Vi fick in en anmälan om klotter i Tullinge centrum och längs Nyängsvägen. Är det klotter med stötande eller obscent innehåll ska vår entreprenör ta bort det inom 12 timmar,  säger Pierre Lindgren, driftingenjör vid Botkyrka kommun.

Saneringen kostar

Annat klotter ska väck inom 48 timmar. När det gäller centrum är det fastighetsägarens ansvar.

Varje år kostar kommunens klottersanering runt en miljon kronor.

ANNONS

Nazi-klotter i Tullinge

Så här såg klottret ut.

Lina Berglund gläds åt att klottret togs bort så snabbt. Hon har också fått många positiva kommentarer till sitt facebook-inlägg, men även någon som tyckte att hennes lappar också var nedskräpning och en annan som menade att hon nu kunde bli måltavla för mörka krafter.

Tolererar inte hatpropaganda

Själv menar hon att hennes ”light-aktivism” är ett statement att Tullingebor inte tolererar hatpropaganda.

– Det finns de som verkligen är måltavlor, som hbtq-personer, färgade och andra. De kan inte välja bort det. Det vore fel om jag, som är privilegierad och kan välja, inte reagerar, säger hon.

ANNONS