Klottret går ut över ungdomar

Lena Mårtensson driver Karbyhallen, ett av ställena där klottrarna satt sina spår.
Lena Mårtensson driver Karbyhallen, ett av ställena där klottrarna satt sina spår.
Vägskyltar, dagisportar och husväggar. Under midsommar utsattes Karby och Brottby för en klotterattack.

– Det ser så tråkigt ut. Nu får vi mindre pengar att lägga på ­ungdomarna, säger Lena Mårtensson som driver Karbyhallen.

Flera väggar och fönster är nedsprayade på Karbyhallen. Förrådet­ vid Össeby IP, ett fotbollsbås, en vägskylt och ett par containrar ­likaså.

Även Karbyskolan, ett par förskolor och byggnader i Sundby utsattes för midsommarhelgens klotterattack.

– Det ser så tråkigt ut. Jag tycker att Brottby varit ganska förskonat hittills. Vi har haft lite klotter på Karbyhallen tidigare men inte så här mycket, säger Lena Mårtensson.

Hon vet ännu inte vad det kommer att kosta att sanera Karby­hallen, som hon driver. Men klart är att det blir mindre pengar till något annat, som hon gärna skulle ha lagt på ungdomarna.

– Vi brinner för att ungdomar ska få mer att göra och skulle gärna starta någon ny träning för dem. Nu blir det mindre pengar till det, säger Lena Mårtensson.

De senaste åren har klottret ökat i Vallentuna kommun. Det ­oroar Anna Flodberg, fältassistent i Vallen­tuna, även om hon har bilden av att Brottby inte varit lika utsatt som centrala Vallentuna ­tidigare.

– Det är tråkigt att det blivit mer klotter i Brottby nu. Vi ser på klotter som ett missbruk. Det är en subkultur med en stark gemenskap. När du är med i den är det lätt att dras med i annat missbruk, av droger och alkohol, säger Anna Flodberg.

Varken hon eller polisen vet vem som ligger bakom midsommar­helgens klotter. Polisen har svårt att ta klottrarna på bar gärning.

– Men det brukar röra sig om killar mellan 14–19 år. Det är inte så vanligt att vi ertappar tjejer, ­säger Per-Inge Akterin, polischef i Roslagen.

Oavsett vem som klottrat skulle Karbyhallens ägare Lena Mårtensson gärna se att det fanns fler ­sommaraktiviteter för ungdomarna i Brottby.

Fritidsgården har, liksom övriga fritidsgårdar i Vallentuna, stängt under sommarlovet.

– Jag tror inte att någon tycker att det är kul att klottra. Men det är åtta kilometer ner till Vallentuna. Har man inte körkort hittar ungdomarna på någonting annat, säger hon.

Anna Flodberg, fältassitenten, berättar dock att kommunen i år har fritidsledare som jobbar utomhus med ungdomar på sommaren. Det kallas för mobilt fritidsledarskap.

Ungdomarna kan sms:a till fritidsledarna när de vill hitta på något – som att spela fotboll eller frisbee.

Fakta

Klottret har ökat i Vallentuna

De senaste åren har klottret ökat i Vallentuna.

I fjol gjordes 415 klotter­anmälningar till polisen. Det kan jämföras med 2011, då polisen fick in 169 anmälningar.

Främst är det byggnaderna vid tågstationerna som drabbats, samt garagen inne i centrala Vallentuna.

Källa: Brottsförebyggande rådet