ANNONS

Klottret ökar – men har låg prioritet hos polisen

Klottret ökar både på Kungsholmen och på Norrmalm.
Klottret ökar både på Kungsholmen och på Norrmalm.
Antalet anmälningar om klotter ökade kraftigt under förra året. Sam­tidigt säger polisen att de måste prioritera andra brott före skadegörelsen.

– Vi kan inte jaga klottrare när folk slår ­­ varandra på käften, säger Peter Ågren vid polisen på Södermalm.
ANNONS

Väggar, portar, garagedörrar, bänkar och lyxstolpar – ingenting står säkert när klottrarna far fram med sprayburkar och tuschpennor i innerstan.

Förra året anmäldes 637 fall av klotter på Kungsholmen och 764 fall på Norrmalm. Båda siffrorna är de högsta på nästan tio år, och på Norrmalm innebar det en fördubbling i antalet anmälningar jämfört med 2013.

– Vi ser både ökat klottrande, att klottret kommer till mycket snabbare och att det sitter på ställen vi inte sett tidigare, säger gatu­driftsingenjör Ann-Charlotte Österberg på trafikkontorets klotterenhet.

Att klottra på fasader som inte upplåtits för gatukonst är olagligt och kostar samhället stora summor att sanera. Polisen har brottats med problemet under flera år – utan att få stopp på ökningen.

Peter Ågren är chef för lokal­polisområdet Södermalm, som tidigare hade huvudansvaret för klottret i innerstan. Han berättar att de numera måste prioritera andra brott före klottret.

– Vi måste sätta allt i relation till varandra. Som det ser ut just nu är våldsbrottsligheten och narkotika­brotten mer prioriterade.

Samtidigt öppnar han upp för en förändring i framtiden, i och med polisens nya omorganisation och det uttalande målet att ha en bättre dialog med allmänheten.

– Märker vi att klottret är något som folk stör sig mycket på så får vi rikta in oss mer på det i fram­tiden, säger han.

Trafikkontorets siffror visar att klottret inte bara ökar på Kungsholmen och Norrmalm, utan i hela staden. Värst var det på Södermalm, där 1 357 klotteranmälningar registrerades. Enligt Ann-Charlotte Österberg kan ökningen delvis bero på vädret.

ANNONS

– På våren, sommaren och hösten är det mer. Men nu har det varit två milda vintrar och inte legat så mycket snö. Då kan man spraya på exempelvis parkbänkar och bergväggar, säger hon.

Anmälningarna har kommit in till trafikkontoret via telefon, hemsidan och deras app.

Fakta

Här klottras det mest i innerstan

Södermalm: 1 357

Norrmalm: 764

Kungsholmen: 637

Östermalm: 549

Siffrorna visar antalet klotteranmälningar som trafikkontoret fick in från privatpersoner under 2014.

Källa: Trafikkontoret