Nu ska klottret bort vid Solna station

Samuel Klippfalk (KD) vill få Solna station rent från klotter.
Samuel Klippfalk (KD) vill få Solna station rent från klotter.
Ägaren Vivien Li har inte råd att ta bort kluddret på hennes kiosk.
Ägaren Vivien Li har inte råd att ta bort kluddret på hennes kiosk.
Nära stationen ligger en gångtunnel som skolbarn fått pryda med egna målningar.
Nära stationen ligger en gångtunnel som skolbarn fått pryda med egna målningar.
Genom samverkan med polis och företagare ska det bli fräschare vid Solna stations södra entré hoppas KD. Dessutom ska stans klotterteam punktmarkera platsen. Men kioskägare vid stationen vill ha mer kameraövervakning.

Utsikten vid Solna stations södra utgång är ingen vacker syn tycker stans ledande politiker. Klottret är det första som möter många pendlare och besökare.

– Det känns inte trovärdigt när vi säger att allt anmält klotter ska tas bort inom 72 timmar och det ser ut så här, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd och ordförande i Trygghetsrådet i Solna.

Tätare besök

En vanlig dag passerar tiotusentals människor stationen och i närheten ligger populära besöksmål som Mall of Scandinavia och Friends Arena. Samuel Klippfalk menar att miljön runt stationen lider av klottret.

– Det ser inte kul ut. Därför kommer våra klottersaneringsteam komma hit oftare, säger han.

Från mitten av april kommer sanerarna som blev dubbelt så många i fjol att rondera Solna station dagligen, hävdar Klippfalk. Gångtunnlarna hålls idag oftast rena men högre upp på plank och räcken är det svårare att komma åt kluddret. Flera av klottersanerarna saknar dessutom behörighet för den typen av jobb. Samuel Klippfalk menar att Solna station kommer att prioriteras mer.

– Polisen har också lovat att de ska ta några extra svängar förbi här, säger han.

Anmälningarna ökar

Under första kvartalet i år har det kommit in 315 stycken klotteranmälningar från Solnaborna. Och det är ökning med 80% jämfört med samma period förra året. Här vid Solna station finns förutom gångtunnlarna en busshållplats, ett gatukök och en kiosk. Men det är bara på de egna fastigheterna som staden får sanera.

– Vi för en dialog med de privata fastighetsägarna om klottret. Och SL sköter om stationen själva, säger Samuel Klippfalk.

”Sätt upp kameror”

Men företagare i området efterlyser andra typer av åtgärder. Vivien Li som äger och driver kiosken mittemot entrén till Solna station tycker att klottrandet är ett stort problem.

– Det är jättejobbigt. För att sanera bara en sida av min kiosk ville ett företag ha 1200 kr. Jag har inte råd med det. Så jag låter det vara, säger hon.

Li har inte haft kontakt med kommunen om några insatser mot klottret, säger hon. Och fick hon välja skulle det bli mer videoövervakning runt stationen.

– Sätt upp flera kameror som filmar dygnet runt. Det borde dom testa, säger Li.

Gatuköket alldeles bredvid kiosken får ofta måla om sin fasad, berättar en anställd. Runt träkåken har de jalusier som hissas ned vid stängningsdags. Och den ljusblå färgen ser ny ut när Mitt i hälsar på.

– Vi fixar det själva som vi alltid gjort. Vad ska man göra? När de här ungdomarna har växt upp kommer en ny generation. Det är alltid samma sak, säger mannen.

Inga lagliga väggar

Stockholms stad har under senare år slopat nolltoleranspolitiken och öppnat flera lagliga väggar för graffitimålare och allmänheten. Men det är inte vägen att gå för Solna, menar Samuel Klippfalk.

– Vi har en vägg i en gångtunnel som skolbarn har fått måla. Men någon annan form av laglig vägg är inte aktuellt här i Solna, säger han.

Andra tycker att miljön kring pendeltågsutgången behöver en remake.

– Bygg om hela området kring Solna station (södra). Det är en farlig, illa fungerande och mycket otrivsam plats, skriver Solnabon Anette på Mitti:s Facebooksida.

LÄS MER: