Klubb vid Telefonplan kan bli bäst i landet

Den lilla, ideellt drivna indieklubben Heaven up here vid Telefonplan har slagits mot 450 konkurrenter.

Nu är den en av fyra nominerade till Årets bästa klubb.

Dansgolvet på restaurang Landet vid Telefonplan och klubben Heaven up here är välbesökt bland dem som har koll på ny och oetablerad musik.

Trots en hyfsat snäv målgrupp har klubben blivit nominerad av många. Så många att den nu är en av fyra som kan ta hem titeln som Årets bästa klubb.

– 450 klubbar i Sverige kunde nomineras, så det betyder ganska mycket för oss som spelar schysst musik. Det är en fin symbol som visar att det går att driva en liten klubb utan att tjäna massor av pengar, men samtidigt betala för musiken, säger Mattias Rudén, en av klubbens arrangörer.

Artister ska få betalt, tycker både han och SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, som står bakom priset.

Kriteriet för att en klubb ska kunna nomineras är att den har licens med SAMI, där tanken är schysst musik, menar Elisabet Widlund, kommunikationschef vid intresseorganisationen.

– Vi vill uppmärksamma framgångsrika klubbar och belöna dem för deras arbete. Det fanns inget liknande pris i branschen och vi tyckte att det saknades, säger hon.

– Klubbarna ger inte bara sina besökare upplevelser, de spelar också en viktig roll för artister och musiker. Dels sprider klubbarna musik, dels betalar de till SAMI så att vi kan ersätta artisterna och musikerna så att de kan fortsätta spela in musik.

På Heaven up here är de mindre livebanden klubbens själ.

– Vi fokuserar på oetablerade band och det drar early adapters, sådana som gärna upptäcker ny musik. Övervåningen är lite som ett vardagsrum. Det är familjär stämning och inte ovanligt att både föräldrar och mor- och farföräldrar till banden dyker upp på spelningarna. Det är alla de som röstat på oss och det känns bra, för vi värnar om de mindre artisterna, säger Mattias Rudén.

Priset Årets klubb delas ut på Manifestgalan på Nalen den 7 februari.

Mattias Rudén, arrangör på Heaven up here.