L: Låt klubbar boka spontanidrottsytorna

Spontanfotboll i Vasaparken.
Spontanfotboll i Vasaparken.
Ingress:

Låt idrottsföreningarna boka spontanidrottsytorna på Norrmalm. Det föreslår Liberalerna efter att Johannes bollplan försvinner i minst två år.

Johannes skola ska renoveras och Johannes bollplan förvandlas under tiden med hjälp av ett tält till en tillfällig idrottshall. Planen ska återställas men är obrukbar för fotboll hela 2018 och 2019.

”Klubbarna är i stort behov”

Beskedet får Liberalernas idrottspolitiske talesperson i Stockholm Daniele Fava att reagera. Han tycker att spontanidrottsytor ska bli möjliga att boka för klubbarna i Vasastan.

– Klubbarna är i stort behov av fler planer och när en yta som Johannes bollplan försvinner på grund av renovering är det en anledning att se över hur man använder ytor i parker och spontanidrottsytor. Jag menar inte att alla 24 timmar på dygnet ska vara bokningsbara men att klubbar som är i behov kanske kan boka fyra timmar per dag.

Har lyft frågan tidigare

Förra året föreslog han för idrottsnämnden att testa att göra spontanidrottsytor på Södermalm bokningsbara för föreningar. Men majoriteten i idrottsnämnden sa nej.

Nämnden lutade sig mot idrottsförvaltningens farhågor att det kunde ”leda till förslag om utökad bokningsmöjlighet på de aktuella planerna och bokningsmöjlighet på fler planer.”

Tillfällig lösning

Men Daneile Fava betonar att hans förslag om bokningsbara spontanytor på Norrmalm ska ses som en tillfällig lösning.

– Vi vill värna om de här spontanytorna. Men när bristen är så allvarlig som den är på Norrmalm skulle det vara en bra tillfällig åtgärd.