ANNONS

Klubbat: Delar av Lidingöhem ska säljas

Arkivbild.
Arkivbild.
Det blev inte någon folkomröstning i den heta frågan om Lidingöhems framtid. På måndagskvällen beslutade kommunen att delar av bostadsbolaget ska säljas.
ANNONS

Beslutet att det kommunägda bostadsbolaget ska omstruktureras togs av majoriteten tillsammans med Centerpartiet i kommunfullmäktige på måndagen. Reservationer kom från Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Frågan har väckt stort engagemang, både hos politiker och Lidingöbor. Innan politikerna kunde ta ställning till själva försäljningen debatterades under två och en halv timme huruvida det skulle hållas en folkomröstning i frågan. Drygt 4 700 Lidingöbor hade skrivit under den namninsamling som L och S drog igång i februari. Majoriteten beslutade dock att Lidingöhems framtid är något politikerna själva ska ta ställning till.

Kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) motiverade beslutet med att det inte hör till en kommuns självklara uppdrag att ha ett allmännyttigt bostadsbolag. Särskilt inte som många fastighetsbolag vill bygga på Lidingö, säger hon.

– Vi har dessutom stora investeringar framöver som pengarna från en försäljning kan användas till. Bland annat bygget av den nya Lidingöbron. Vi kommer också att behöva investera i skolor, förskolor och äldreboenden. Vi kan inte hålla på att låna och låna utan vi måste säkerställa att vi har pengar till att göra det.

Beslutet innebär att kommunen vill behålla äldreboendena i Tor, Frimuraren och Baggeby gård. Fastigheterna som ligger i stadsdelarna Centrum/Torsviksområdet och i Rudboda ska förädlas med nya detaljplaner innan de eventuellt säljs. De resterande 130-140 lägenheterna ska säljas till en långsiktig bostadsaktör.

Oppostionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L) hade önskat att Lidingöborna fått ta ställning i en folkomröstning där man ställt förslaget mot alternativet att bevara och utveckla hela bolaget.

– Att sälja Lidingöhem i en tid som denna är direkt oansvarigt. Andra kommuner som sålt sina bostadsbolag har idag svårt att tillgodose sitt bostadssociala ansvar. Vi står idag inför stora utmaningar med ett ökat flyktingmottagande, fler som blir äldre och ungdomar som står utanför bostadsmarknaden. Nu förlorar vi ett att våra viktigaste verktyg för att bygga bostäder till rimliga kostnader.

LÄS MER: Namninsamling för Lidingöhem

LÄS MER: Fortsatta strider om Lidingöhem

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.