Klubbat: Det här får du för dina skattepengar

Pengarna fördelas över nämnderna i stan – en stor del av kakan går till skolan.
Pengarna fördelas över nämnderna i stan – en stor del av kakan går till skolan.
Nu är det klart.
41,5 miljarder låg i potten – nu har politikerna klubbat hur dina skattepengar fördelas.
Skolan tar en stor del av kakan.

Under onsdagen och torsdagen har debatten gått het om hur 41,5 miljarder kronor ska fördelas till de olika nämnderna i Stockholm för 2018.

Majoriteten ville satsa på ökat bostadsbyggande, mer pengar till varje barn i förskolan och på mer trygghet.

Moderaterna kallade budgeten för ”mañanapolitik” och vill hellre satsa på längre skoldagar  och kommunala ordningsvakter.

Förhandlingarna i kommunfullmäktige pågick långt in på kvällen på torsdagen. Karin Wanngård (S) tycker att det känns bra att budgeten nu spikats.

– Det är en väldigt lång process, från första utkastet till att det klubbas. Så det känns jätteskönt att det är klart, säger hon.

Anna König Jerlmyr (M) oppositionsborgarråd tycker att det blev klargörande debatt.

– Socialdemokraterna ville bara tala om historien när vi moderater och alliansen ville tala om det Stockholm vi vill bygga för framtiden, skriver hon i en kommentar.

Nu ska alla stadens nämnder och bolag göra sina verksamhetsplaner utifrån vilka pengar de har fått från budgetkakan.

Så fördelas de 41,5 miljarderna i Stockholm

Värdena är angivna i miljoner kronor. De tio största posterna visas i diagrammet. Dessutom får äldrenämnden 177,8 mkr, stadsbyggnadsnämnden 174 mkr, kyrkogårdsnämnden 154,8 mkr, miljö- och hälsoskyddsnämnden 107,2 mkr, kulturnämnden: stadsarkivet 61,4, trafiknämnden 61,4, överförmyndarnämnden 57,8, valnämnden 56 mkr, revisorskolleget 27 mkr och servicenämnden 1 mkr. Vissa nämnder, som till exempel trafiknämnden, får inte så stor pott av skattepengarna på grund av avgifter från medborgarna, som parkeringsavgifter.