– Det var fruktansvärt så klart. Den kvällen slog det om från fint väder till blixtnedslag på 15 minuter. De två dygnen som sedan följde var vi i chock, det som hade hänt var svårt att ta in, säger Markus Karlsson, klubbchef på IFK Lidningö.
– Jag hade 150 missade samtal dagen efter, men vi valde att inte säga något till media. Vi visste ju heller inte så mycket.
Dagen efter olyckan samlades laget på Lidingövallen med föräldrar. Helgens match ställdes in, men veckan därpå började de träna igen.
– Jag var med på träningarna första veckan, och det kändes okej. Men självklart tänkte alla på det som hade hänt.
Olyckan har påverkat Markus Karlsson. – I dag tror jag att fler skulle vara på tå direkt och tänka: ”Oj, nu hörde vi något muller, nu tar vi det lite försiktigt och är beredda.”
Stefan Källstigen
”Rent påhitt”
Nyligen kommenterade klubben händelsen på sin hemsida. Framför allt ville de tacka för ett enormt stöd från medlemmar, Lidingöbor och föreningar i hela landet. De nämner även insatser från kommunen och krisgruppens arbete.
Det handlar också om att motverka ryktesspridning.
– Det har varit 99 procent stöd och kärlek och en procent kritik. Det har till exempel påståtts att tränare skulle ha kört träning trots ovädret, vilket är rent påhitt.
Ovärderlig insats
Tränaren hade informerat spelarna om att han var sen den här dagen, och han var alltså inte där när ovädret slog till. Väderapparna hade inte förvarnat om det, men så snart det stod klart gick klubben ut med information om att alla träningar ställdes in.
På Högsätra bollplan hade åtta pojkar börjat värma upp när regnet kom, varpå de tog skydd under ett träd. När blixten snart därefter slog ner skadades flera av dem, varav tre allvarligt.
Föräldrar och spelare fanns lyckligtvis i närheten och kunde ge hjärt- och lungräddning tills räddningspersonal anlände. En ovärderlig insats med tanke på skadeläget.
I efterhand har klubben fått bekräftat att det var klokt av pojkarna att lämna planen, då det är en riskabel plats vid blixtnedslag.
Stefan Källstigen
Rätt att lämna plan
I efterhand har klubben fått bekräftat att det var klokt av pojkarna att lämna planen, då det är en riskabel plats vid blixtnedslag. Trädet de ställde sig under var lägre än de flesta andra, vilket också var klokt. Ändå slutade det alltså illa.
Hade man kunnat skydda sig mot det här?
– Man kan be kommuner att bygga skydd, men vad är ett skydd? Står man säkert i ett bås och hur många får plats där? Och hur ska man göra på alla andra platser i samhället? Det tycker jag man ska kolla upp.
Hur skulle ni tänka i dag?
– Jag har ju själv tränat fotboll och när det har börjat åska har man räknat och tänkt ”äh, det är så långt bort, vi kan köra vidare.” I dag tror jag att fler skulle vara på tå direkt och tänka: ”Oj, nu hörde vi något muller, nu tar vi det lite försiktigt och är beredda.”
Det finns omklädningsrum i en gymnastikhall en bit ifrån bollplanen, men enligt Markus Karlsson används de inte.
– Så ser det ju ut i Stockholmsfotbollen generellt. Har man tur finns det omklädningsrum öppna, oftast inte. Det har vi efterfrågat av andra anledningar.
Hur mår klubben i dag?
– Alla är tagna av det som har hänt. Även om saker har rullat på så tänker man på hur läget är med dem som drabbades. Det har varit vårt huvudfokus.
Av de två pojkar som blev allvarligast skadade kunde en lämna sjukhuset efter ett par veckor. Den andra är fortfarande inskriven, men har nu fått komma hem på permission.
Vittnar om blixtolyckan: ”Lät jättehögt och skakade”
Åtta ungdomar fördes till sjukhus efter att ha träffats av blixten på en fotbollsplan på Lidingö i går. Nu vittnar två pojkar som befann sig i närheten om den enorma kraften i nerslaget.
– Allt kändes läskigt, säger en av dem.
I samband med åskovädret som dundrade in över Stockholm under torsdagskvällen slog blixten ner i ett träd vid en fotbollsplan i Högsätra på Lidingö.
Under trädet hade ett ungdomslaget sökt skydd undan regnet. Flera personer skadades av blixten och åtta blev förda till sjukhus. Två med allvarliga skador.
På fredagsförmiddagen står två pojkar vid fotbollsplanen. De berättar att de var där i går, precis när regnet började.
”Tänkte att vi snabbt skulle åka i väg”
– Då sprang vi till min elsparkcykel som jag hade parkerat vid planen. Vi tänkte att vi snabbt skulle åka i väg, säger den ena pojken.
Regnet gjorde det dock svårt att starta elsparkcykeln.
– Vi ställde oss här under ett träd en stund. Min mamma ringde och var jätteorolig. Allt kändes läskigt, säger den andra pojken.
En stund därefter fick de igång elsparkcykeln och åkte till Willys för att ta skydd.
Starka krafter
När blixten slog ner hade de precis hunnit en bit bort från området.
– Ändå kände vi av hur starka krafter det var. Det lät jättehögt och det skakade.
Pojkarna visste inte då vad som hade hänt, utan fick reda på det senare.
– I dag känns det tungt.
Även Thor Schüssler, 14, har sökt sig till fotbollsplanen den här dagen. Han tittar mot skogen där blixten slog ner.
– Jag känner mig ledsen och orolig. Tänker på dem som har drabbats, säger han.
Han tränade basket i Källängen när ovädret slog till. Hans mormor ringde honom när han var på väg hem och var orolig.
– Jag var också orolig och rädd för att träffas av blixten när jag cyklade hemåt.
Thor Schüssler, 14, känner sig ledsen och orolig dagen efter olyckan.
Katarina Linde
Per och Bea Bergsten bor inte långt ifrån fotbollsplanen. De går sakta förbi och tittar mot träden.
– Vi har själva barn i tonåren. Det är självklart att man blir väldigt berörd när sådant här händer, säger Per.
Kort efter olyckan fick de information från skolan om vad som hade hänt.
Per och Bea Bergsten bor inte långt ifrån fotbollsplanen. "Det mullrade något helt otroligt när ovädret slog till" säger de.
Katarina Linde
– Det kändes bra att man tidigt gick ut med det, och var redo när barnen kom till skolan i dag, säger Bea.
Fotbollsplanen i närheten av trädet som blixten slog ner i.
Pekka Pääkkö
”Lät jättehögt och skakade”
– Läkarna låter honom komma hem, trots att han är inskriven. Det känns otroligt bra.
Efter blixtolyckan – de skadade har lämnat intensiven
Två ungdomar vårdas fortfarande på sjukhus efter att ha träffats av blixten vid en fotbollsplan på Lidingö. Men de är inte längre i behov av intensivvård.
I torsdags kväll slog blixten ner vid Högsätras fotbollsplan och åtta personer fördes till sjukhus. Det var ett ungdomslag som tränade på planen, och de hade sökt skydd under ett träd när blixten slog ned.
Två av ungdomarna skadades allvarligt och snart en vecka senare vårdas de fortfarande på sjukhus.
Intensivvårdas inte
Men läget har stabiliserats.
– Patienterna har inte längre behov av intensivvård, skriver Kristofer Nathorst-Böös, biträdande överläkare och sektionschef för barnneurologi, i ett mejl till Mitt i.
Fotbollsplanen i närheten av trädet som blixten slog ner i.
Pekka Pääkkö