30-åriga klubben hoppas på jazzens återkomst

M. Borrfors, C.Norman och Ronnie Garniner
M. Borrfors, C.Norman och Ronnie Garniner har samarbetat med Jazzklubben.
Sune Linder och Peter Inghe
Jazzkatterna Sune Linder och Peter Inghe har varit med sedan starten -87.
De har arrangerat spelningar med jazzlegender som Count Basie Orchestra, Arne Domnérus och Charlie Norman och sångtävlingar där bland andra Petra Marklund har deltagit. Nu fyller Tyresö Jazz and Blues Club 30 år.

– Vi har haft spelningar med praktiskt taget hela svenska Jazz-eliten, säger Sune Linder.

Han är före detta ordförande för jazzklubben och altsaxofonist i Tyresö Jazzband. Han har, precis som Peter Inghe, varit med sedan starten 1987. Peter Inghe har även han varit ordförande i klubben.

Borrfors tog iniativet

Den som tog initiativet till att starta en jazzklubb i Tyresö var sångerskan Monica Borrfors. Hon dryftade idén i närradion och efter att kommunen arrangerat en jazz-festival samlades ett 10-tal intresserade jazzkatter och grundade Tyresö Jazz and Blues Club.

– Vi började att arrangera spelningar på Restaurang Sandelius, som tyvärr inte finns längre. Sedan dess har vi spelat på en mängd olika håll i kommunen genom åren, säger Peter Inghe.

Monica Borrfors

Idag arrangerar klubben jazz-spelningar på Golfrestaurangen i Bäverbäcken och på Kulturcentret Kvarnhjulet, bland annat. Dessutom arrangerar de dagskryssningar till Åland där Tyresö Jazzband står för underhållningen.

”Fullsmockat”

Men den verkliga storhetstiden för jazzklubben, i alla fall under de första 30 åren, var i början och mitten av 90-talet. Då lockade klubben stora internationella artister till Tyresö centrum där de hade välbesökta spelningar.

– Jag kommer ihåg när vi fick hit Count Basie Orchestra första gången 1993. Det var fullsmockat i centrum, berättar Sune Linder.

Efter den spelningen kom bandet tillbaka två gånger till Tyresö. Listan på prominenta jazzmusiker som har samarbetet med Tyresös jazzklubb kan göras lång. Artister som Arne Domnérus, Putte Wickman, Charlie Norman och Sonya Hedenbratt, för att nämna några.

Charlie Norman

Vad har jazzklubben betytt för musiklivet i Tyresö?

– Jag tror att den har haft ett väldigt stort inflytande och det känner jag stor stolthet för, säger Peter Inge.

Sune Linder lägger till:

– Under 90-talet satte klubben en stark prägel på musiklivet här med de stora spelningarna i Tyresö centrum.

Jazz på väg tillbaka

Hur ser då framtiden ut för Tyresö Jazz and Blues Club? Medelåldern på styrelsen har blivit allt högre genom åren.

– Det är svårt att få till en föryngring. Vi hade gärna sett at fler unga tjejer och killar ville engagera sig. Det finns oerhört många duktiga jazzmusiker här i Tyresö, säger Peter Inghe.

Ett uppsving för jazzen som genre hade inte heller skadat, enligt Sune Linder.

– Det är många duktiga musiker som spelar fantastiskt bra idag. Men inte så stor publik som förr. Men jag tror att jazzen är på väg tillbaka igen, säger han.

Fakta

Firar med konsert

Den 18:e november går Tyresö Jazz and Blues Club’s jubileumskonsert av stapeln. Den görs i samarbete med Tyresö kommun och satsningen ”Kultur i Höstmörkret”.

Klockan 15 börjar konserten i Nyforssalen på föreningsgården Kvarnhjulet med förband och efter klockan 18 börjar konserten med tre akter:

  • Swing Magnifique
  • Thomas Arnesen Blues Band
  • Carin Lundin med band

Biljetter till jubileumskonserten går att köpa på Ternlunds i Tyresö centrum och på kommunens servicecenter. Biljettpriset är 200 kronor, eller 170 kronor för medlemmar.

Mat och dryck serveras under konserten av restaurang Mosaik.

 

Källa: Jazzmagasinet