ANNONS

Klubben lottar ut bostad

Lidingö basket lottar ut ett hyreskontrakt på den här lägenheten på 22 kvadrat i Bodal. Tränaren Philip Benediktsson har själv fått en bostad genom klubben.
Lidingö basket lottar ut ett hyreskontrakt på den här lägenheten på 22 kvadrat i Bodal. Tränaren Philip Benediktsson har själv fått en bostad genom klubben.
Över 3 000 hyresrätter har försvunnit på Lidingö de senaste fem åren och nu riktas kritik mot att det byggs för få billiga lägenheter för unga.

En lite udda aktör på hyresmarknaden är Lidingö basket som snart ska lotta ut en hyresetta.
ANNONS

Lidingö ligger på fjärde plats bland de kommuner i landet som förlorat flest hyresrätter de senaste åren, visar en ny undersökning från Hem och Hyra. Över 3 000 hyreslägenheter har försvunnit de senaste fem åren. Förra året var siffran nere på 5 347 hyresrätter, enligt kommunen.

Konsekvensen av det är att det blir allt svårare att få tag i en hyresrätt på Lidingö. Kötiden har fördubblats sedan 2010 och förra året fick man stå i snitt 7,7 år för att få en hyresrätt genom Stockholms bostadsförmedling.

Centerpartiet föreslår nu att kommunen ska tillämpa tomträtt i en lämplig stadsdel för att göra det möjligt att bygga billigare bostäder för unga. Tomträtt innebär att bostadsbolag hyr marken av kommunen i stället för att köpa loss den.

– Vi vill inte att andelen hyresrätter ska minska ännu mer. Om vi använder tomträtt kan vi ha en anvisningstävling där bostadsbolagen får tävla om att bygga så billigt som möjligt, säger partiets gruppledare Patrik Buddgård.

När ett område ska exploateras i dag används vanligen markanvisningstävlingar där bostadsbolag får kämpa om att vinna ett köpekontrakt på marken och rätt att bygga nya bostäder. Men det är svårt för mindre aktörer att vinna, menar Charlotte Ericsson som driver familjeföretaget Lansen förvaltning med 200 hyresrätter på ön.

– Man lägger ner mellan 250 000 och 500 000 kronor bara på att ta fram ett förslag och priset är en viktig parameter för att man ska vinna. Det är klart att kommunen måste ta bra betalt för marken men med dagens priser är det omöjligt att bygga billiga hyresrätter, säger Ericsson.

Lidingös mark ska säljas till marknadsmässigt pris, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

– Mark som ägs av skattebetalarna ska säljas till ett så bra pris som möjligt eftersom de pengarna går in i Lidingöbornas skattkista. Jag ska inte sticka under stol med att det kan vara svårt för små företag att bygga på Lidingö, men vi bygger små bostäder också. I Rudboda blir det många små lägenheter till exempel, säger hon.

I flera år har Charlotte Ericsson fört en dialog med kommunen om att bygga billiga hyresrätter. Som ett inlägg i debatten har hon nu, tillsammans med Lidingö basket där hon sitter i styrelsen, valt att lotta ut en av Lansens lägenheter till en ung Lidingöbo som behöver bostad. För att vara med måste man bli supportermedlem och på så sätt hoppas Lidingö basket kunna växa sig starkare.

ANNONS

Baskettränaren Philip Benediktsson har själv fått en lägenhet genom klubben.

– Jag har spelat basket i den här klubben i hela mitt liv och ville gärna stanna kvar på ön. Det var svårt att hitta en bostad så det var skönt att få den här lägenheten och chans att ge något tillbaka till klubben. Nu vill vi att ännu fler unga får upp intresse för basketen, säger han.

Fakta

Här byggs det nya hyresrätter på ön

Dalénum – Här har John Mattson förmedlat 146 lägenheter. De första hyresgästerna flyttade in i januari i år. JM bygger 97 lägenheter till i området.

Rudboda – Vid Lojovägen bygger arkitektfirman ÅWL och den kooperativa hyresrättsföreningen SKB 150 hyreslägenheter fördelade på fem huskroppar.

Larsberg – John Mattson hoppas kunna bygga 250 lägenheter till i Larsberg, två hus med vardera 50 lägenheter i Larsbergs centrum och ytterligare 150 vid Larsbergsvägens slut.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.