Klubbhus ska samla Runbybor

En rejäl ansiktslyftning ska göra Runby IF:s klubbhus till en ny träffpunkt i området.

Huset ska vara öppet för alla och innehålla bland annat kafe- teria och ett biljard- och bordshockeyrum.

Runby IF:s klubbhus är ett lågt vitt hus mittemot Runbyskolans fritidsgård som rymmer mycket energi.

För klubbhuset är platsen där Irene Krook, Yvonne Öhlin Berkelund, Jenny Abrahamsson, Eleonor Ljungqvist och Lotta Grönborg gett sig sjutton på att det ska bli en samlingspunkt för både unga och vuxna i Runby.

Tillsammans har de lagt ner mycket tid och kraft på att göra i ordning själva kaféet. Självfallet går det i rött, vitt och svart eftersom det handlar om Runby IF:s färger.

– Vi har köpt bord och stolar och även gjort i ordning i köket för att få fart på kafeterian. Vårt klubbhus blir ännu bättre när vi väl fixat tak och fönster. Vi hoppas att det inte bara ska bli en samlingspunkt för våra spelare och klubbledare utan att även allmänheten ska känna sig välkommen, säger Irene Krook, fotbollsansvarig sedan ett år.

Därför ska nu klubben starta ett tisdagskafé mellan den 27 november och 11 december.

– Faller det väl ut vill vi utveckla detta så att vi kan få ännu större användning av klubbhuset för våra ungdomar. Eftersom Runby fritidsgård har öppet mellan onsdag och lördag skulle vi kanske kunna ha öppet på måndag och tisdag. Men då behöver vi fler vuxna som stöttar verksamheten, ­säger Irene Krook.

Irene Krook och övriga engagerade har även gjort i ordning ett rum där ungdomar kan spela biljard, bordshockey och annat och umgås. Runby IF satsar också på ett nära samarbete med skolan och har ordnat med ett omklädningsrum där skolans elever i vinter kan byta om till skridskor.

Antalet medlemmar i klubben har ökat, den främsta orsaken till det är att man har börjat med knatteverksamhet.

– Antalet medlemmar har ökat från 100 till 200 medlemmar, ­säger Irene Krook.

Förhoppningen är att klubbhuset ska bli så inbjudande att ungdomar förstår att de måste vara rädda om det.

– Vi kämpar för att ge våra ungdomar en vettig fritid. Här kan unga i området vara oavsett om de gillar idrott eller inte. Det är bättre att de kan vara tillsammans och ta ansvar i stället för att hänga här utanför klubbhuset, som en del gör, säger Jenny Abrahamsson.

Sam Kerry och Albin Berkelund lirar lite hockey som uppvärmning innan andra roliga aktiviteter tar vid på Runby IF:s klubbhus vid Runby skola.