ANNONS

Klubbordföranden: ”De kommer aldrig tillbaka”

Sopstrejken startade 5 juli.
Sopstrejken startade 5 juli.
De omkring 70 sophämtare som sa upp sig i samband med sopstrejken kommer inte tillbaka till Reno Norden.
Det uppger fackklubbsordförande Jan Spanedal för Mitt i Stockholm.
– De får anställa hur många som helst, men några riktiga sopgubbar kommer de inte att få tag på, skriver han.
ANNONS

På tisdagsförmiddagen kom uppgifter om att de sophämtare från Reno Norden som gått ut i vild strejk har återvänt till sitt arbete. Det tillbakavisas nu av Jan Spanedal, fackklubbsordförande för fackförbundet Transport på Reno Norden.

– De 70 som sagt upp sig kommer aldrig tillbaka till lönesänkarföretaget. De får anställa hur många som helst, men några riktiga sopgubbar kommer de inte att få tag på, skriver han i ett meddelande till Mitt i Stockholm.

Tar in bemanningsföretag

Av de sophämtare som gick ut i vild strejk den femte juli är det bara ett fåtal som kommit tillbaka i arbete, som Mitt i tidigare berättat. Renhållningsföretaget Reno Norden har därför plockat in anställda från bemanningsföretag och underleverantörer för att jobba ikapp de över 6 000 reklamationer som inkommit.

– I dag har vi haft 38 av 40 bilar ute, sa Peter Ekholm, Reno Nordens chef i Sverige, tidigare till Mitt i.

Expert: ”Det är kallt krig”

Så vad gäller nu? Enligt strejkexperten Christer Törnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde, så går det inte att fastslå att strejken skulle vara över.

– Definitionen är att det finns några som ska arbeta men som inte gör det i ren protest. Så är det några sopgubbar som säger att de strejkar så är det fortfarande en strejk, oavsett om den är effektiv eller inte.

Enligt Reno Norden och Stockholms vatten och avfall så är verksamheten igång och alla sophämtare är antingen tillbaka i arbete eller har sagt upp sig. 38 av 40 sopbilar ska köra sina turer. Är strejken då över?

– Då kan man säga att själva strejken är slut, men efterspelet är inte över – det är kallt krig. Förr i tiden när vilda strejker var vanligare så brukade det bli så att man gick tillbaka i arbete för att avvakta vad som sker framöver.

ANNONS

”Ingen knockout-seger”

Vilka är vinnare och förlorare i den här strejken?

– De strejkande har ju uppenbart inte vunnit någon knockout-seger, men det är för tidigt att säga om de är förlorare. Det beror på vad som händer med löneförhandlingarna och nyckelinventeringen.

Runt om i Stockholm har många hjälp de nyinsatta sophämtarna med sitt arbete och de strejkande verkar inte ha jättestarka sympatier bland stockholmarna. Varför är det så?

– Det är väldigt olika svårt att få med sig sympatier. På 70-talet  när sopåkare strejkade så fick de mycket sympatier då det sågs som ett mycket tungt och skitigt jobb. Men det är inte samma sak i dag när det uppfattas lättare då de har hjälp av maskiner. Sedan tillhör de inte någon låglöne-grupp. Det gör att så länge fokuset ligger på lönerna är det svårt att få sympatier, strejken måste då bero på till exempel dålig arbetsmiljö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.