Klyftorna fortsätter att öka i Stockholm

Skillnader i inkomst fortsätter att öka.
Skillnader i inkomst fortsätter att öka.
Inkomstklyftan i Stockholms län är större än någonsin, enligt nya siffror från SCB.
Medianinkomsten har ökat, men andelen fattiga håller sig på samma nivå.

De ekonomiska klyftorna har ökat stadigt i länet mellan 2012 och 2016, det visar ny statistik från SCB.

Medianinkomsten bland invånarna har ökat med 30 000 kronor per år. Men samtidigt har andelen människor som anses leva med låg ekonomisk standard varit statisk.

Benämningen används för de som tjänar 60 procent mindre än medianinkomsten och antas leva i det som också kallas ”relativ fattigdom”.

Klyftan märks fysiskt. Vi som har mindre pengar trycks längre ut från stan.

Vanja Persson, författare.

För Västerortsbon Vanja Persson, 49 – som blev sjukskriven 2007 och därefter fick sin inkomst mer än halverad på sju år – märks klyftorna tydligt. Inte bara i statistiken.

– Speciellt eftersom jag levt på båda sidor. Jag bodde på Kungsholmen innan jag blev sjukskriven. Nu bor jag i Hässelby i ett område med dåligt rykte. Klyftan märks även fysiskt. Det är tydligt att vi som har mindre pengar trycks längre ut från stan och pengarna.

I ett och ett halvt år levde hon helt utan inkomst, när Försäkringskassan drog in hennes sjukpenning.

Grunden är ett hårdare samhällsklimat som Vanja Persson märkt av.

– Man har gått från att tycka att folk som har det svårt ska få hjälp till att leva på liknande förutsättningar som alla andra till att var person ska sköta sitt och sina pengar.

Vanja Persson, Hässelby

Vanja Persson, 49, Är väl medveten om den ekonomiska klyftan i Stockholm. Hon har nämligen varit på båda sidor om den. Foto: Sofi Tagesson.

Liknande klyftor som Bulgarien

För att visa skillnaderna används den så kallade gini-koefficienten, där siffran 0 innebär att alla individer i en grupp har exakt lika stora tillgångar. 1 är å andra sidan det högsta värdet som innebär total ojämlikhet.

SCB:s senaste siffror – från 2016 – visar att Stockholms läns gini-koefficient är uppe i 0.373. Den högsta någonsin och inkomstskillnader i nivå med hela Bulgarien.

Störst skillnader är det i Danderyds kommun med 0.552. En siffra i paritet med Lesothos ekonomiska skillnader, enligt Världsbankens Gini-index.

Vill hjälpa andra i samma sits

För Vanja Persson är läget något stabilare i dagsläget. Men för att använda erfarenheterna från den tuffa tiden till att hjälpa andra i liknande situation – skrev hon boken ”Krisboken”.

– Det kan hända vem som helst och ofta har man inte ens tänkt tanken innan det händer, eftersom folk tror att skyddsnäten fortfarande finns på plats. Syftet är även att folk ska få upp ögonen för de här ökade problemen.

Inkomstskillnaderna i Stockholms län

Rankingen för kommunernas gini-koefficient 2015 till 2016.

Källa: SCB.